Wie pakt dat laatste CL-ticket, PSV of toch AZ?

12 mei 2021

Het was zaterdag een zwaarbevochten zege voor AZ. Pascal Jansen begon al met een gehavende ploeg aan de wedstrijd tegen Fortuna, en de rode kaart vlak na rust maakte het er niet beter op. Met veel pijn en moeite wisten de Alkmaarders de overwinning te pakken. Een zeer belangrijke overwinning, want AZ heeft zich hiermee verzekerd van Europees voetbal. De vraag is alleen of AZ zich mag gaan melden bij de Champions League of toch bij de Europa League. Aangezien PSV afgelopen weekend ook de winst naar zich toetrok, blijft het spannend om te zien hoe de verdeling gaat zijn. Deze week valt de beslissing. Wie gaat Ajax volgend seizoen vergezellen in de Champions League en wie moet tevreden zijn met de Europa League? Ga er maar voor zitten, want er gaat zich deze week een mooie strijd ontvouwen!

De Europese tickets worden verdeeld

Na 32 speelrondes is er weinig echt beslist in de Eredivisie. Natuurlijk, Ajax heeft inmiddels zijn kampioensfeest gevierd en de landstitel is hiermee vergeven. Maar de strijd om Europese tickets is nog volop in leven. Langzamerhand krijgen we wel steeds meer zicht op de verdeling van de tickets. Voor Feyenoord lijkt het spelen van de play-offs om een plekje in de tweede voorronde van de nieuwe Conference League het hoogst haalbare. De club heeft nu eenmaal een teleurstellend seizoen achter de rug, dus meer dan een vijfde plek in de competitie zit er niet in. Vitesse doet het een stuk beter. De Arnhemmers mogen met hun huidige vierde plek hopen op een rechtstreeks ticket voor de derde voorronde van diezelfde Conference League.

Leuk zo’n nieuw toernooi, maar uiteindelijk blijven de Europa League en vooral de Champions League de meest prestigieuze clubtoernooien van de Europese voetbalwereld. Ajax heeft dankzij het gewonnen landskampioenschap directe Champions League-plaatsing afgedwongen. Voor de nummer twee van de competitie ligt er nog een ticket voor de voorronde van de Champions League klaar, terwijl de nummer drie mag zich gaan klaarmaken voor de play-offs van de Europa League. Het is wel zeker dat PSV en AZ deze twee belangrijke tickets gaan verdelen. Alleen liggen de ploegen zo dicht bij elkaar dat nog niemand weet welke club volgend seizoen waar speelt.

Op jacht naar dat ene overgebleven CL-ticket

Het gebeurt niet vaak, maar PSV en AZ zullen Ajax stiekem dankbaar zijn. Doordat de Amsterdammers de overwinning in het landskampioenschap én de beker pakten, is er geen bekerwinnaar die er met het enige Europa League-ticket van volgend seizoen vandoor kan gaan. Dat plekje in de play-offs is definitief gereserveerd voor de nummer drie van de competitie. Toch is het spelen van de play-offs van de Europa League maar een troostprijs. Zowel PSV als AZ hoopt zich in 2021/22 bij Ajax te mogen voegen door het enige overgebleven Nederlandse Champions League-ticket binnen te halen. Een tweede plek in de Eredivisie is goed genoeg om dat voor elkaar te krijgen. Maar ja, welke clubnaam prijkt er komende zondag, als de laatste speelronde van de competitie achter de rug is, op die oh zo belangrijke tweede plaats?

Met de huidige stand is er alvast één ding zeker: PSV en AZ vechten met zijn tweeën om dat ene overgebleven CL-ticket. PSV staat er momenteel het best voor, met 68 punten uit 32 wedstrijden. AZ staat daar met 67 punten vlak achter. Kortom, PSV mag geen moment verslappen als het die voorsprong op zijn grootste concurrent wil behouden. De druk staat er bij de Eindhovenaren vol op, zeker nu AZ afgelopen weekend heeft laten zien dat het vol overgave op Champions League-voetbal jaagt. Met een rode kaart voor Ramon Leeuwin werd het nog een lastige opgave, maar de wil om te winnen was er overduidelijk. Als AZ met diezelfde mindset de komende wedstrijden ingaat, kunnen ze het de ploeg van Roger Schmidt nog moeilijk maken. PSV moet nog twee wedstrijden overleven om die Champions League-plek vast te houden. Deze strijd tussen AZ en PSV zorgt in ieder geval voor een boeiend staartje van dit Eredivisieseizoen.

De grote vraag is: laat PSV of AZ ergens iets liggen?

Alle Eredivisieploegen werken in vier dagen tijd de laatste twee reguliere wedstrijden van het seizoen af. Voor PSV en AZ wordt dit dus een belangrijke week. Voor beide ploegen staan er eenzelfde soort tegenstanders te wachten. We gaan een zeer gelijkwaardige strijd zien tussen twee clubs die elkaar dit weekend niet eens in het echt gaan treffen. Maar reken maar dat de complete spelersgroep, trainersstaf en alle supporters van zowel AZ als PSV hun directe concurrent via alle kanalen scherp in de gaten houden.

PSV begint op Hemelvaartsdag om 14.30 uur met een wedstrijd tegen PEC Zwolle. De huidige nummer 13 van de competitie ging afgelopen zondag nog roemloos ten onder tegen ADO Den Haag. Voor PSV moet deze thuiswedstrijd dus een eenvoudige overwinning opleveren. AZ treft diezelfde dag in FC Groningen een iets lastigere tegenstander, al is er voor de huidige nummer 7 weinig meer om voor te vechten. De Groningers hebben zich inmiddels geplaatst voor de play-offs en meer zit er ook niet in. De kans is klein dat zij een gedreven AZ gaan dwarsliggen op hun route naar Champions League-voetbal. Om seizoen 2020/21 te voltooien speelt AZ zondag 16 mei nog een laatste wedstrijd tegen Heracles. PSV gaat die dag op bezoek bij FC Utrecht. De bookmakers zijn duidelijk. PSV en AZ moeten beiden hun laatste wedstrijden van het seizoen kunnen winnen. Dat zou betekenen dat PSV zich mag opmaken voor de Champions League. Maar voetbal blijft voetbal. Eén verkeerde inschatting of een korte verslapping van de concentratie en die zege verandert in een gelijkspel. Wij zitten alvast op het puntje van onze stoel als PSV en AZ hun strijd om dat laatste Nederlandse Champions League-ticket aangaan.

 

 

toggle off
Gokreclame uitschakelen.