Speel bewust 18+

Gokken in Nederland is sterk verweven met die ene bekende slogan: Speel bewust 18+. Het maakt niet uit of je een gokje waagt bij bookmaker TOTO of dat je een keer een Staatslot in de winkel koopt. Altijd en overal is daar die slogan die je bij de les moet houden. Met de campagne Speel bewust 18+ probeert de overheid gokkers steeds weer te wijzen op hun eigen verantwoordelijk. Op een bewuste manier omgaan met gokken én het respecteren van de leeftijdsgrens zijn daarbij de belangrijkste pijlers. Toch ligt de verantwoordelijkheid niet alleen bij jou zelf. Ook gokbedrijven helpen een handje mee als het gaat om het tegengaan van gokproblemen.   

Speel bewust en doe af en toe een stapje terug

Als echte liefhebber weet je hoe spannend het is om af en toe geld in te zetten op een voetbalwedstrijd. Die enige echte Nederlandse klassieker tussen Ajax en Feyenoord vraagt nu eenmaal om een weddenschap! De overheid wil dit ook zeker niet ontmoedigen, maar ze vindt het wel belangrijk dat je op een bewuste manier met het gokken omgaat. Dat betekent onder andere dat je niet moet drinken en ook niet moet inzetten wanneer je moe of geïrriteerd bent. Op dat soort momenten neem je simpelweg geen verstandige beslissingen meer en laat je je eerder leiden door emoties. Die emoties zorgen er vervolgens voor dat je meer geld inzet (en waarschijnlijk ook kwijtraakt) dan de eigenlijk de bedoeling was. Met alle gevolgen van dien.

Wanneer je net begint met voetbalwedden, denk je waarschijnlijk dat een gokverslaving jou niet overkomt. Datzelfde geldt voor financiële problemen als gevolg van het wedden. Maar juist doordat je het niet verwacht, is het zo gevaarlijk. Een gokverslaving sluipt er heel langzaam in, vaak zelfs zonder je het doorhebt. Soms is een stapje terugdoen dan ook de beste beslissing die je kunt nemen. En dat is precies het bewuste spelen dat de overheid zo graag promoot. 

Voetbalwedden voor spelers van 18 jaar of ouder

Op een bewuste manier omgaan met gokken is lang niet altijd makkelijk. Vooral voor jongeren is het lastig om de gevolgen van hun eigen gokbedrag goed te overzien. Hierdoor zijn ze sneller geneigd om risico’s te nemen, wat weer kan leiden tot gokschulden en andere problemen. Om deze groep zo goed mogelijk in bescherming te nemen, heeft de overheid een strikte leeftijdsgrens ingesteld. De slogan Speel bewust 18+ zegt eigenlijk alles al. Je moet in Nederland 18 jaar of ouder zijn om überhaupt te mogen gokken. Oftewel, wedden op voetbal is echt bedoeld voor een volwassen doelgroep.

Ondanks dat de overheid goede redenen heeft om de minimale leeftijd voor gokken op 18 jaar te zetten, blijft de gokwereld een onweerstaanbare aantrekkingskracht hebben op sommige jongeren. Er is ook weinig voor nodig om een online account te creëren waarbij de leeftijd op 18 jaar staat. Je hoeft bij de registratie alleen maar een ander geboortejaar in te vullen en het spelersaccount is binnen, toch? Gelukkig werkt het niet zo makkelijk. Er wordt door de bookmakers namelijk streng gecontroleerd of spelers inderdaad aan die minimale leeftijd van 18 jaar doen. Dat kan al heel eenvoudig door om een kopie van iemands paspoort te vragen. Wat in het begin aanvoelt als een slimme manier om de regels te omzeilen, verandert daarmee vanzelf in een onvermijdelijk probleem. Want van een uitbetaling van de winst is geen sprake meer zodra de bookmaker het account gaat verifiëren en erachter komt dat er iets niet klopt. Sterker nog, de bookmaker blokkeert het account meteen en het spel is over. Wachten tot je 18 jaar bent, is dus het beste (en zeker het verstandigste!) dat je kunt doen. 

De bookmaker steunt de strijd voor verantwoord gokken

Voor de bookmakers is er een belangrijke rol weggelegd als het gaat om het bewaken van de leeftijdsgrens. Maar daar houdt de verantwoordelijkheid van de gokbedrijven niet op. De overheid verwacht namelijk dat bookmakers zoals TOTO er alles aan doen om een zo veilig mogelijke gokomgeving te creëren. Het moet een omgeving zijn waarin het speelgedrag van de gokkers goed gemonitord wordt. Wijst het gedrag van een gokker er bijvoorbeeld op dat iemand jonger dan 18 jaar is? Op dat moment heeft de bookmaker het recht om actie te ondernemen. Dat recht is er ook bij gokkers die op een onverantwoorde manier aan het spelen zijn. Wanneer de bookmaker ziet dat het misgaat omdat iemand steeds grotere risico’s neemt, dan is het blokkeren van een account altijd een optie. 

Het blokkeren van iemands spelersaccount is wel een heel drastische maatregel. Meestal is het al voldoende om gokkers op een andere manier te helpen om verantwoord te spelen. Het instellen van een persoonlijke stortingslimiet is bijvoorbeeld een handig hulpmiddel dat veel online gokbedrijven aanbieden. Dit helpt je om je gokbudget te beheren aangezien je nooit meer geld in kunt zetten dan je vooraf hebt bepaald. Zelfs als de emoties hoog oplopen en je aan alles voelt dat je die verloren bedragen wilt compenseren, geeft de ingestelde limiet je hiervoor geen ruimte. Tot slot helpen de bookmakers je ook op weg als het tóch mis dreigt te gaan. Met adressen van hulpinstanties en andere informatie over gokverslaving op het platform staan de gokbedrijven je voortdurend bij. 

Herken de signalen

De slogan Speel bewust 18+ is duidelijk genoeg. Toch blijft het soms lastig om in het vuur van spel je hoofd erbij te houden. Als je een keertje te ver gaat, hoef je echt niet meteen bang te zijn voor gokverslaving of financiële problemen. Maar het is wel verstandig om regelmatig te kijken of je nog steeds op een gezonde manier aan het wedden bent. Stel jezelf vragen als:

  • Begint het voetbalwedden je dagelijkse leven te beheersen?
  • Blijf je de ene weddenschap na de andere afsluiten en kun je maar moeilijk stoppen?
  • Verhoog je steeds weer je inzet om verloren inzetten te compenseren?
  • Geef je meer geld uit aan het wedden op voetbal dan je eigenlijk kunt missen?
  • Word je gestrest wanneer je een tijdje niet kunt gokken?

Als je één van deze vragen met ‘ja’ beantwoordt, dan is het tijd om even pas op de plaats te maken. Het gokken begint van dat leuke tijdverdrijf te veranderen in een obsessie. Door op tijd in te grijpen, kun je grotere problemen voorkomen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.