Wet op Kansspelen met paar maanden vertraagd

17 augustus 2020

De officiële invoering van de Wet op Kansspelen wat legaal online gokken mogelijk maakt in Nederland is opnieuw vertraagd. De Wet Kansspelen op afstand treedt nu in werking op 1 maart 2021 en de markt gaat open op 1 september. Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker bevestigde in een brief aan de Tweede Kamer dat de wetgeving twee maanden later dan gepland in werking zou treden en dat de markt een half jaar later open zou gaan.

Twee maanden extra vertraging

De intreding van de Wet op Kansspelen voor online gokken in Nederland was aanvankelijk gepland op 1 januari 2021, maar in november 2019 heeft gokregulator de Kansspelautoriteit (KSA) de lanceringsdatum verschoven naar 1 juli 2021. In juni waarschuwde Dekker voor verdere vertragingen, omdat de voorbereidingen voor de lancering werden verstoord door de nieuwe pandemie van het coronavirus (Covid-19). “Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor alle betrokken partijen om zich voor te bereiden op de inwerkingtreding van de nieuwe wet”, legt Dekker uit.

De Nederlandse overheid heeft alle onderdelen van de nieuwe gokwetgeving ter goedkeuring aangemeld bij de Europese Commissie. Hier lijken geen obstakels te gaan ontstaan, waar menig ander Europees land al reeds gereguleerd m.b.t. het aanbieden van kansspelen als online casino en bookmakers met sportweddenschappen.

De nieuwe wetgeving voor online gokken omvat een vereiste voor licentiehouders om een ​​beleid op te stellen inzake verslavingspreventie, terwijl spelers een maximaal toegestane kredietwaardigheid op hun account moeten instellen, evenals details van technische normen, registratie- en rapportagevereisten voor licentiehouders.

Volgens de nieuwe regelgeving worden bonussen beperkt en wordt het spelers en exploitanten verboden om reclame te maken voor gok gerelateerde diensten tussen 6.00 en 21.00 uur. Ook zijn er plannen voor een tijdslot waarbij spelers in een bepaalde tijd geen promoties kunnen ontvangen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.