We zijn klaar voor Nederland – Turkije

6 september 2021

Afgelopen maart verloor Nederland zijn eerste WK-kwalificatieduel met 4-2 van Turkije. Sindsdien is er veel gebeurd. Het EK voetbal verliep tegenvallend, Frank de Boer moest vertrekken, Louis van Gaal begon aan zijn derde termijn als bondscoach en ook de langgeblesseerde Virgil van Dijk keerde weer terug. Wat dat betreft is de situatie van nu niet meer te vergelijken met die van 24 maart. Gelukkig maar, want dinsdag om 20.45 uur móet Oranje echt winnen van de Turken. De stand om de WK-tickets is vooralsnog niet in het voordeel van Nederland, en dat moet dringend gaan veranderen. De wedstrijd Nederland – Turkije kan hierin zomaar het sleutelduel zijn. Maar zoals Louis van Gaal het zelfs zegt: “Met de Turken weet je het nooit”. Het ontbreken van Cody Gakpo maakt het er in ieder geval niet makkelijker op. Kan het elftal toch indruk maken tijdens Nederland – Turkije? Jouw voorspelling is geld waard.

Het vertrouwen is er, zelfs nu Cody Gakpo ontbreekt

Een dag voor het zesde duel van de reeks met WK-kwalificatiewedstrijden verscheen Louis van Gaal weer eens achter de microfoon voor een persconferentie. Daar bleek al snel dat voetbal niet de enige sport is die indruk op hem maakt. Over Max Verstappen’s Formule 1-zege op Zandvoort: “Het belangrijke is dat Max vertrouwen in zichzelf heeft. Dat is een ijzersterk vertrouwen. Ik heb net van Memphis (Depay, red.) gehoord dat hij ook een ijzersterk vertrouwen heeft in het team. Dat doet me deugd, want ik heb ook een ijzersterk vertrouwen in mezelf dus we zitten allemaal op dezelfde golflengte.”

Terwijl het met het vertrouwen wel goed zit, levert de selectie toch wat problemen op. Maandag werd bekend dat Nathan Aké en Cody Gakpo het trainingskamp hebben verlaten. Ze zijn dus niet inzetbaar tijdens Nederland – Turkije. Vooral het ontbreken van Gakpo is een aderlating voor Van Gaal. De PSV’er wist zaterdag tegen Montenegro nog te scoren, en net als in de interland tegen Noorwegen stond hij toen in de basis. Nu is het puzzelen om zijn positie goed vervuld te krijgen. Bij Oranje is er nu eenmaal weinig keuze als het gaat om vleugelspelers, dus Gakpo gaat bij Nederland – Turkije echt gemist worden. Maar tijdens de persconferentie laat Van Gaal verder weinig twijfel zien. Hij gelooft in een overwinning, zoals we dat wel van deze bondcoach gewend zijn.

Van Gaal verwacht dat Turkije gaat loeren op een counter

Sinds de terugkeer van Louis van Gaal zijn er twee wedstrijden gespeeld. Vorige week in Noorwegen was Oranje vaak te onzorgvuldig waardoor Erling Haaland kansen kreeg. Meer dan een 1-1 gelijkspel zat er niet in. Zaterdag tegen Montenegro kwam die verwachte zege er wel. De eerste helft hield niet over en vooral in de eerste 15 minuten was het spel ronduit slecht. Maar het Nederlands elftal herpakte zich en die 4-0 overwinning biedt perspectief. Als Louis van Gaal dat enige rechtstreekse WK-ticket van groep G wil binnenhalen, mag het duel met Turkije gewoon geen verlies opleveren.

Tijdens de persconferentie over Nederland – Turkije liet de bondscoach al het nodige doorschemeren. Zo verwacht hij dat de Turken compact en op de counter gaan spelen. In principe gaat hij uit van eigen kunnen, maar natuurlijk zal Oranje zich op het veld enigszins moeten aanpassen aan zijn tegenstander. Een succesvolle counter mag er niet komen, aangezien het Nederlands elftal zich geen achterstand kan permitteren. Van Gaal heeft wel het geluk van een sterke verdediging. Nadat Virgil van Dijk tegen Montenegro ontbrak, is de Liverpool-speler tegen Turkije weer van de partij. Het verwachte 4-3-3 systeem dwingt de bondscoach om wel achterin een keuze te maken tussen Matthijs de Ligt of Stefan de Vrij. Vragen over de opstelling wimpelde Van Gaal tijdens de persconferentie op geheel eigen wijze af. “We zijn toch Nederlander? We moeten met elkaar Turkije verslaan. En dan gaan de media de opstellingen geven? Begrijp ik niet.” Het is wel duidelijk dat Louis van Gaal helemaal terug is. Nu nog zien of hij zijn team tijdens Nederland – Turkije naar een overwinning kan leiden.

Waar zet jij op in bij Nederland – Turkije?

In groep G van de WK kwalificaties is het spannend aan de top. Turkije bezet na vijf van de tien duels de eerste plek. Het gat met Nederland en Noorwegen is maar één punt, dus Oranje heeft kansen op die koppositie over te nemen. Dat is hard nodig ook, want alleen de eerste plek staat garant voor een rechtstreeks WK-ticket. Het duel Nederland – Turkije kan de ploeg van Van Gaal zomaar naar die belangrijke eerste plaats leiden. Zelfs als Noorwegen gewoon zijn verwachte overwinning op Gibraltar pakt, heeft Oranje die koppositie binnen. Het doelsaldo is namelijk ruim in het voordeel van Louis van Gaal en co. Verliezen van Turkije is eigenlijk geen optie. Dit zou het Nederlands elftal in een extreem lastige positie brengen als het gaat om rechtstreekse WK-kwalificatie. Kortom, de wedstrijd Nederland – Turkije is erg belangrijk voor een goede aanloop richting het WK van 2022.

Nederland – Turkije start dinsdag om 20.45 uur. Met de Amsterdamse ArenA als wedstrijdlocatie is het voor Oranje een thuiswedstrijd. Dat thuisvoordeel is terug te zien in de odds bij de bookmakers. De goede wedstrijd tegen Montenegro helpt natuurlijk ook mee. Inzetten op een overwinning voor Nederland levert bij TOTO een quotering van 1.35 op, tegen 8.30 voor een Turkse zege. Win je de weddenschap met een gelijkspel, dan krijg je je 5.35 keer je inzet terug. Wij vertrouwen erop dat Louis van Gaal zijn ploeg steeds beter op orde heeft. Winst bij Nederland – Turkije? Wij denken van wel!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.