Oranje Leeuwinnen staan met één been in kwartfinale EK voetbal

15 juli 2022

Het EK vrouwenvoetbal kende voor Nederland een beroerde start. Eerst was daar die ongelukkig botsing tussen Lynn Wilms, Stefanie van der Gragt en Sari van Veenendaal. Het betekende einde oefening voor de Oranje-keepster, die na slechts 22 minuten onder de lat het Europees Kampioenschap moest verlaten. Ook verdedigster Aniek Nouwen kwam niet door die eerst helft tegen Zweden heen. Zij moest het veld verlaten met een enkelblessure en was daardoor niet beschikbaar voor de groepswedstrijd tegen Portugal. Richting die tweede groepsmatch werd het allemaal nóg erger. Vaste waardes Jackie Groenen en Vivianne Miedema (topscorer bij de Oranje Leeuwinnen) kregen corona en moesten de wedstrijd noodgedwongen vanuit de hotelkamer bekijken. Inmiddels staat alles er een stuk positiever voor. Zondag 17 juli om 18.00 spelen de Oranje Leeuwinnen hun laatste groepswedstrijd en kunnen ze hun plek in de kwartfinale veiligstellen.

Er was die EK-titel onder Sarina Wiegman…

Vijf jaar geleden zetten de Oranje Leeuwinnen zich tijdens het EK voetbal definitief op de kaart. Onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman wonnen de vrouwen alle drie de groepswedstrijden en ook in de kwartfinale en halve finale lieten ze niets liggen. De finale tegen Denemarken maakte het toernooi nog veel mooier. De Nederlandse voetbalvrouwen wonnen hun eerste Europese titel ooit door de Denen met 4-2 te verslaan. Doelpunten waren er van Vivianne Miedema, Lieke Martens en Sherida Spitse.

… maar nu staat Mark Parsons aan het roer

Miedema, Martens en Spitse maken nog steeds deel uit van de Oranje-selectie. Ook Sarina Wiegman is in Groot-Brittannië om haar team naar de EK-titel te leiden, alleen dan als bondscoach van de Engelse voetbalvrouwen. Over de samenwerking tussen haar opvolger Mark Parsons en de Oranje Leeuwinnen is de afgelopen weken veel gezegd en geschreven. Zo klonk er onder andere kritiek vanuit middenvelder Jill Roord, die in een interview met De Volkskrant liet doorschemeren dat de selectie de lange besprekingen van de bondscoach maar niets vond. Later kwam ze op haar uitspraken terug en liet weten dat deze vooral sarcastisch waren bedoeld. Sarcastisch of niet, het wel duidelijk dat Mark Parsons een andere stijl hanteert dan Sarina Wiegman. Nu nog zien waar die aanpak de Oranje Leeuwinnen brengt.

Met de mentaliteit zit het wel goed bij de Oranje Leeuwinnen

De Oranje Leeuwinnen en bondscoach Mark Parsons hebben aan elkaar moeten wennen. Zijn manier van coachen is anders, maar ook zijn speltactiek verschilt van datgene wat ze al jaren gewend zijn. Parsons wil bijvoorbeeld meer diepe ballen om zo sneller druk op de tegenstander te zetten, terwijl de speelsters zelf liever wat meer opbouwend te werk gaan. Nu de eerste twee groepswedstrijden in het EK vrouwenvoetbal achter de rug zijn, blijkt dat de aanstelling van Mark Parsons echt niet zo’n slechte keuze is geweest. In de wedstrijd tegen Zweden wisten de Oranje Leeuwinnen zich ondanks alle tegenslagen knap terug te vechten naar een gelijkspel. Er waren in die tweede helft nog kansen om er meer uit te slepen, maar met een 1-1 konden de Oranjevrouwen niet ontevreden zijn.

Tegen Portugal zagen we opnieuw een groepswedstrijd waarin Oranje bleef knokken. Zelfs zonder Jackie Groenen en Vivianne Miedema (maar mét Damaris Egurrola en Lineth Beerensteyn) kwamen de Leeuwinnen snel op 2-0 voorsprong. Ze controleerden een groot deel van de eerste helft tót ze na een Portugese penalty het momentum verloren en het spel slordiger werd. Met een tweede Portugese treffer kort na rust was de stand weer gelijk en werd het nóg belangrijker dat de Oranjevrouwen het hoofd niet lieten hangen. De ploeg herpakte zich gelukkig en kreeg langzaam weer wat grip op de wedstrijd. Een doelpunt van Daniëlle van de Donk bracht Nederland uiteindelijk die o zo belangrijke 3-2 overwinning.

Zo staat het ervoor in de groep van de Oranje Leeuwinnen

Met één gelijkspel en één overwinning lijken de Oranje Leeuwinnen op weg naar de kwartfinale. 4 op 6 is momenteel zelfs genoeg om groep C aan te voeren. Zweden (dat ook 4 op 6 heeft) moet door het verschil in doelpunten genoegen nemen met een tweede plek. Daarachter volgen Portugal en Zwitserland, die allebei maar één punt bij elkaar hebben gesprokkeld.

Aanstaande zondag om 18.00 uur speelt Nederland de laatste groepswedstrijd in het EK vrouwenvoetbal. De opdracht is simpel: de kwartfinale halen, het liefst als groepswinnaar. Op deze manier ontlopen ze titelkandidaat Frankrijk en komen ze in de kwartfinale te spelen tegen het veel minder sterke IJsland, België of Italië.

Oranje heeft zondag tegen Zwitserland genoeg aan een gelijkspel om zich te verzekeren van de kwartfinale. Maar om die groepswinst binnen te slepen is het echt zaak dat de ploeg van Mark Parsons die laatste wedstrijd wint. De bookmakers zijn in ieder geval optimistisch. Zo krijg je bij bookmaker BetCity 1.40 keer je inzet terug als je een overwinning voor Nederland voorspelt. De odds voor een Zwitserse zege en een gelijkspel staan op 8.60 en 4.75. Dat grote verschil is alvast veelzeggend.

De blik kan stiekem al op de knock-outfase

De kans dat Nederland de Europese titel prolongeert is niet zo heel groot. Engeland, Frankrijk en Duitsland zijn de grote favorieten, terwijl de Oranje Leeuwinnen niet verder komen dan een zesde plek in de lijst met titelkandidaten. Het is dan ook zaak om het wedstrijd voor wedstrijd te bekijken als je tijdens dit Europees Kampioenschap gaat gokken op voetbal. Want lukt het onze voetbalvrouwen om Frankrijk in de kwartfinale te ontlopen waardoor een halve finale opeens heel haalbaar is? Of pakt Zweden juist die belangrijke eerste plek waardoor de halve finale erg ver weg lijkt?

Vanuit de ziekenboeg is er in aanloop naar die laatste groepswedstrijd in ieder geval goed nieuws. De door corona gevelde Jackie Groenen heeft inmiddels een negatieve test afgeleverd en traint weer mee met de rest. Met topscorer Vivianne Miedema gaat het ook de goede kant op, al is het onduidelijk wanneer zij weer kan aansluiten. Hopelijk hebben de Oranje Leeuwinnen een lang EK voetbal te gaan en krijgt Miedema nog alle kans om voor wat doelpunten te zorgen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.