We kunnen de online gokwereld inmiddels wel verdelen in de periode vóór 1 oktober 2021 en de periode erna. En dat komt niet alleen door de nieuwe bookmakers die aan de Nederlandse gokmarkt zijn toegevoegd. De oplettende speler heeft vast wel gemerkt dat een aantal voetbalweddenschappen sinds deze maand opeens ontbreken. Wil je wedden op het aantal corners of richt je je graag op het aantal gele kaarten? Dan kun je tegenwoordig lang zoeken. De KSA staat deze voetbalweddenschappen namelijk niet toe. Zelfs veel lagere divisies zijn opeens nergens meer te vinden. De reden is te vinden in het fenomeen dat matchfixing heet.
De KSA gaat de strijd aan met matchfixing
De Nederlandse wetgeving is vrij streng als het om (online) gokken gaat. Dat is ook niet zo vreemd, want de mogelijk negatieve gevolgen van voetbalweddenschappen zijn bekend. Toch richt de KSA zich niet alleen op zaken die de gokker aangaan. Aan de andere kant van het spel staan namelijk de clubs, de spelers en de scheidsrechter. Zowel de voetballers als de scheidsrechter hebben direct invloed op wat er op het veld gebeurt. Hierdoor ligt matchfixing altijd op de loer. Met een flinke financiële vergoeding in het vooruitzicht is het opeens heel aantrekkelijk om het aantal kaarten, penalty’s of corners op te schroeven. Dat weten ze bij de Kansspelautoriteit natuurlijk ook. Daarom zijn er bij het opengaan van de Nederlandse gokmarkt meteen beperkingen ingevoerd. Op deze manier willen ze de controle houden en de online gokwereld veilig mogelijk maken.
Bij Jong Roda JC en Jong RKC weten ze er alles van
Het lijkt misschien vergezocht dat de KSA weddenschappen en competities uitsluit wegens het gevaar op matchfixing. Maar er zijn wel degelijk wedstrijden bekend waarbij er ten minste een vermoeden van matchfixing aanwezig was. Begin deze maand kwamen er nog berichten naar buiten over mogelijke matchfixing in de voormalige Nederlandse beloftencompetitie. Vooral de wedstrijd Jong Roda JC – Jong RKC van november 2019 werd genoemd. Een speler van Jong Roda JC zou op verzoek van een bevriende fixer contact hebben gelegd met vijf spelers van Jong RKC. De opdracht was duidelijk. De vijf spelers van Jong RKC moesten ervoor zorgen dat ze de wedstrijd verloren.
Het 2-1 verlies dat uiteindelijk op het scorebord kwam, leverde de vijf spelers zo’n 1.500 euro per persoon op. Ook de fixer en zijn bevriende Roda JC-speler hielden geld over aan de wedstrijd. Met deze weddenschap wonnen ze 20.000 à 30.000 euro bij de bookmakers. Beide mannen deelden in de winst.
Deze voetbalweddenschappen zijn verdwenen
Soms komen er berichten over gefixte voetbalwedstrijden naar buiten. Deze berichten zijn waarschijnlijk maar het topje van de ijsberg. De Nederlandse Kansspelautoriteit gaat ervan uit dat matchfixing veel vaker voorkomt dan we weten, dus het is logisch dat ze ingrijpen. Het uitsluiten van een aantal fraudegevoelige voetbalweddenschappen moet alvast gaan helpen in de strijd tegen matchfixing. Toch zijn deze wedopties voor veel gokkers wel erg plotseling uit het aanbod verdwenen.
Voor het samenstellen van de lijst met verboden weddenschappen heeft de KSA voornamelijk nagedacht over situaties waar individuele spelers invloed op hebben. Dan kom je onder andere terecht op het terrein van het aantal corners, penalty’s, vrije trappen en gele/rode kaarten. Het is zo makkelijk om de bal over de achterlijn te tikken zodat er weer een extra corner aan de statistieken wordt toegevoegd. Niemand heeft in de gaten dat dit bewust gebeurt en bovendien hoeft de speler zijn team niet eens te laten verliezen. Eén of twee bewust gecreëerde hoekschoppen kunnen voor de fixer al het verschil maken. Bij het aantal gele/rode kaarten komt het gevaar niet alleen uit de hoek van de spelers. Natuurlijk, zij kunnen extra agressief in de aanval gaan waardoor de kans op een kaart snel toeneemt. Maar uiteindelijk is het de scheidsrechter die beslist, en ook die kan zomaar benaderd worden door matchfixers.
Ook wedden lagere divisies is aan banden gelegd
In het geval van de wedstrijd Jong Roda JC – Jong RKC was er van individuele acties amper sprake. Met vijf spelers in het team die allemaal een dubbele agenda hadden, werd het matchfixen in dit geval veel groter aangepakt. In plaats van extra corners of extra kaarten binnenslepen, hadden zij een veel groter doel: de wedstrijd verliezen.
Voor de KSA is het natuurlijk niet reëel om de 1×2 voetbalweddenschappen uit het Nederlandse goklandschap te bannen. Dat hoeft ook niet, want uit onderzoek blijkt dat lagere divisies een stuk gevoeliger zijn voor matchfixing dan de hoogste voetbalcompetities. Zij ontvangen nu eenmaal niet dat goede salaris dat de spelers in de hoge divisies doen. Daarom is er besloten om veel lage divisies van de gokplatforms te weren. De beloftencompetitie waar Jong Roda JC en Jong RKC in 2019 in speelden, is inmiddels opgeheven. De KSA hoefde daar dus niet meer over te oordelen. Toch zijn er genoeg lagere divisies (met name uit het buitenland) waarvoor bij de officiële Nederlandse bookmakers geen plaats meer is.
Wat moet je zonder al deze weddenschappen?
Wedden op het aantal corners, kaarten, vrije trappen of penalty’s… het kan allemaal niet meer bij de Nederlandse bookmakers. Misschien zit je nu te balen omdat jouw favoriete voetbalweddenschap uit het aanbod is verdwenen. Gelukkig blijven er nog steeds genoeg bets over die het voetbal interessant maken. En zeg nu zelf… matchfixing is voor jouw weddenschappen toch ook geen goed nieuws?