KNVB bepaalt: de competitie gaat door

17 november 2021

Na de coronapersconferentie van afgelopen vrijdag lieten de voetbalclubs al snel van zich horen. Ze wilden uitstel van de aankomende speelrondes om zo die publiekloze wedstrijden te omzeilen. Dinsdagochtend werd er via videocall nogmaals druk vergaderd tussen de verschillende clubs, en daar werd het algemene gevoel opnieuw bevestigd. De Eredivisie en Eerste Divisie is zonder publiek niet hetzelfde, dus uitstel is essentieel. Meteen gingen de eerste geruchten rond dat de KNVB het verzetten van een paar speelrondes om praktische redenen niet zag zitten. Woensdag deed onder andere FC Twente nog een allerlaatste poging om een tijdelijke competitiestop af te dwingen. Maar net na de lunch kwam dan toch het verwachte bericht naar buiten. De KNVB ziet geen mogelijkheid om de competities stil te zetten, dus de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie gaan dit weekend gewoon door. Jammer voor de seizoenskaarthouders, maar goed nieuws voor iedereen die graag wedt op binnenlands voetbal.

Het Nederlands elftal kwam alvast met een voorproefje

Het kan je niet ontgaan zijn: we zitten weer in een soort van lockdown. Dat betekent dat we minimaal de komende twee weken lege stadions gaan zien. Afgelopen dinsdag kregen daar al een treurig voorproefje van. Het Nederlands elftal moest het in dat cruciale duel met Noorwegen doen zonder die belangrijke twaalfde man. In plaats daarvan zagen we stadionstoelen die voor de vorm waren gevuld met oranje vlaggetjes. En onder de tv-beelden kregen we het opgenomen geluid te horen van een soms juichend en soms morrend voetbalpubliek. Vervelend? Wen er maar weer aan! Die wedstrijd van het Nederlands elftal is namelijk niet de laatste die zonder publiek wordt gespeeld. In ieder geval tot zaterdag 4 december gaat het voetbal achter gesloten deuren door. Het tijdelijk stilleggen van de competities is volgens de KNVB gewoon niet haalbaar.

De KNVB houdt rekening met de twijfelachtige duur van de lockdown…

Een seizoen zoals die van 2020/21 wil niemand meer. Toen hebben de clubs in de Eredivisie en Eerste Divisie maandenlang zonder publiek moeten spelen. Logisch dus dat er flink wat gemopper klonk toen vorige week duidelijk werd dat er tijdelijk geen supporters welkom zijn in de stadions. De enige oplossing was uitstel van de competitie. Dus geen Jong Ajax – Volendam op vrijdag 19 november, en ook geen Vitesse – AZ op zondag 28 november. Geen supporters, geen voetbal. Tenminste, zo redeneerden de verschillende voetbalclubs. De KNVB bekeek het geheel wat minder emotioneel. Voor de voetbalbond was het vooral een praktische puzzel, die uiteindelijk niet oplosbaar bleek.

Het besluit om de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie door te laten gaan, is niet zomaar genomen. De KNVB heeft uitgebreid overlegd met clubs, gemeenten, politie en het kabinet. Daarnaast is er in de afgelopen dagen zorgvuldig onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van het stilleggen van het Nederlandse betaalde voetbal. Dat onderzoek bracht meerdere problemen naar boven. Allereerst de lengte van de lockdown. Officieel eindigt de huidige situatie op zaterdag 4 december om 18.00 uur. Dat zou betekenen dat Cambuur – Vitesse als eerste weer een wedstrijd mét publiek kan zijn. Maar ja, is de lockdown tegen die tijd echt afgelopen of komt er een verlenging?

… maar er zijn meer problemen

De twijfelachtige duur van de lockdown is maar één element. Het nieuwe speelschema speelt bijvoorbeeld ook een belangrijke rol. Bij uitstel moeten er in de kerstperiode andere speeldata worden gevonden. Lang niet alle spelers staan hierom te springen, en ook niet alle 38 clubs zijn unaniem in hun oordeel. Onder andere Feyenoord, Ajax, PSV, Sparta en Go Ahead Eagles willen niet zonder publiek spelen, terwijl een paar clubs met een kleine selectie vooral problemen verwachten als er rond de kerst wedstrijden zijn. De politie voorziet minstens zoveel problemen. Rond de feestdagen is het lastig om voor voldoende politie-inzet te zorgen, iets wat momenteel toch echt noodzakelijk is. Daarnaast is ESPN een groot tegenstander van competitie-uitstel. Het is voor de tv-zender een behoorlijke financiële strop als ze de komende weken geen Nederlands voetbal kunnen uitzenden. Al met al is het tijdelijk uitstellen van het competitievoetbal niet zo makkelijk te realiseren als het lijkt.

Het competitievoetbal gaat door: wat valt er te wedden?

De KNVB kwam woensdag met een harde, maar duidelijke conclusie. De Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie gaan gewoon door zoals gepland. Er komt dus geen tijdelijk uitstel in de hoop dat er over twee weken weer publiek welkom is. Nu de beslissing is genomen, kun je je langzaam gaan voorbereiden op je weddenschappen van komend weekend. Zet je geld bijvoorbeeld in op de volgende Eredivisie-duels:

  • Zaterdag 16.30 uur: PSV – Vitesse
  • Zaterdag 20.00 uur: AZ – NEC
  • Zondag 14.30 uur: Heerenveen – Willem II
  • Zondag 20.00 uur: Cambuur – FC Utrecht

Ook in de Keuken Kampioen Divisie staan dit weekend genoeg wedstrijden op het programma die interessant genoeg zijn voor een weddenschap. Vrijdag om 20.00 uur kun je bijvoorbeeld gaan zitten voor Jong Ajax – Volendam. Maar op datzelfde moment valt er meer te beleven. Om exact 20.00 uur is namelijk ook de aftrap van Roda JC – Jong AZ, Dordrecht – De Graafschap en Helmond Sport – Excelsior Waar ga jij dit weekend je geld op inzetten?

toggle off
Gokreclame uitschakelen.