KKD: een zinderende strijd om promotie en nacompetitie

21 april 2022

Met een 1-0 overwinning op Dordrecht haalde FC Emmen vorige week de promotie binnen. Na één jaar in de Keuken Kampioen Divisie gaat de club weer terug naar de Eredivisie. FC Volendam kan zich deze vrijdag ook verzekeren van een plek in ’s lands hoogste voetbaldivisie. Na 13 jaar afwezigheid is een overwinning op middenmoter Den Bosch genoeg om nu al die felbegeerde promotie af te dwingen. Als de Volendammers in deze opdracht falen, zijn er twee competitieduels over om het recht te zetten. Maar er zijn meer clubs die loeren op promotie, zelfs al is het via de nacompetitie. Met drie speelrondes te gaan staat er nog veel op het spel in de Keuken Kampioen Divisie.

Rechtstreekse promotie lijkt voor Volendam een kwestie van tijd

FC Emmen heeft zichzelf in 35 speelrondes naar een comfortabele positie gebracht. Of Dick Lukkien zijn ploeg naar de titel leidt, is niet helemaal zeker. Toch is het gat met nummer drie Eindhoven inmiddels groot genoeg om één van de twee directe promotietickets in handen te hebben. Voor dat andere rechtstreekse ticket is FC Volendam de grootste kanshebber. Met drie speelrondes te gaan staat de ploeg op 71 punten. FC Eindhoven staat daar 7 punten achter en heeft er dus 64 achter de naam staan. In theorie hebben zelfs Roda, Excelsior en ADO met hun 63 punten nog zicht op dat tweede ticket voor directe promotie. Maar het moet wel heel gek lopen wil Volendam zijn drie laatste competitieduels verliezen.

Kan FC Volendam vrijdag al zijn promotiefeestje vieren?

Het lijkt een kwestie van tijd voordat FC Volendam directe promotie naar de Eredivisie binnensleept. De supporters maken zich stiekem al op voor een feestje in Den Bosch. Toch is FC Den Bosch een tegenstander die ze niet mogen onderschatten. De ploeg komt na 35 speelrondes niet verder dan een elfde plaats, maar in de laatste drie duels pakten ze wel de overwinning. Vooral de winst op Jong FC Utrecht (iets wat Den Bosch nooit eerder lukte) geeft de ploeg vertrouwen voor die wedstrijd tegen Volendam. Bookmaker Jack’s zet de odds voor een 1×2 weddenschap in de Bossche Vliert op 4.00 (FC Den Bosch), 4.00 (gelijkspel) en 1.82 (FC Volendam). Het kan voor jou als voetbalwedder dus interessant zijn als Volendam zijn overwinningsfeestje nog even uitstelt.

Deze clubs hebben hun blik op de nacompetitie

De twee directe promotietickets voor de Eredivisie zijn (bijna) vergeven. De rest van de clubs moet hopen op een plekje in de nacompetitie, en juist die strijd zorgt voor een zinderende ontknoping in de Keuken Kampioen Divisie. De KNVB heeft deze week zijn conceptprogramma voor de play-offs om promotie/degradatie gedeeld. Daarin staan FC Eindhoven (derde in de competitie), Roda JC (vierde), Excelsior (vijfde), ADO Den Haag (zesde), NAC Breda (achtste) en De Graafschap (negende) als ploegen genoemd die vanuit de Keuken Kampioen Divisie doorstromen naar de nacompetitie. Maar dit virtuele schema kan nog op een aantal punten veranderen.

Het is nog even puzzelen richting die belangrijke play-offs

In de play-offs is vanuit de Keuken Kampioen Divisie plek voor de vier periodekampioenen, aangevuld met de twee hoogst geplaatste clubs zonder periodetitel. Tot zover de theorie, want in de praktijk is het een flink gepuzzel om het juiste zestal bij elkaar te krijgen. ADO Den Haag en Excelsior zijn hun titel in periode 1 en 2 zeker van deelname aan de nacompetitie. Winnaar van de derde periode, FC Emmen, valt weg waardoor nummer twee Eindhoven de plek mag overnemen. In de vierde periode heeft Roda JC de beste papieren. De club is nu 2 punten los van Almere City, dat de kans op de nacompetitie na die 1-2 nederlaag tegen NAC Breda langzaam uit handen ziet glippen. Almere moet het sowieso hebben van die vierde periode, aangezien de veertiende plek in de competitie geen enkele kans biedt om via die andere route in de play-offs terecht te komen.

Over die andere route gesproken… de twee hoogst geplaatste clubs zonder periodetitel zijn nu nog Roda JC (63 punten) en NAC Breda (55 punten). Daarbij valt nummer 7 Jong Ajax weg omdat een tweede selectie nu eenmaal nooit kan promoveren (en dus ook nooit deelneemt aan de play-offs). Mocht Roda die plek in de nacompetitie via de vierde periode in de wacht slepen, dan heeft De Graafschap (51 punten) hoogstwaarschijnlijk geluk. Al is er veel onzeker nu er nog drie speelrondes te gaan zijn.

Dit zijn de belangrijkste wedstrijden in de strijd om promotie

De Keuken Kampioen Divisie loopt op zijn eind. Wil je niets missen van die zinderende strijd om promotie naar de Eredivisie, zet dan onderstaande wedstrijden alvast in je agenda.

Speelronde 36 – vrijdag 22 april, aftrap 20.00 uur:

 • FC Emmen – Roda JC
 • TOP Oss – Almere City
 • NAC Breda – FC Dordrecht
 • FC Den Bosch – FC Volendam
 • Helmond Sport – De Graafschap

Speelronde 37 – vrijdag 29 april, aftrap 20.00 uur:

 • FC Dordrecht – FC Volendam
 • FC Den Bosch – Roda JC
 • NAC Breda – TOP Oss
 • De Graafschap – Jong PSV
 • ADO Den Haag – Almere City

Speelronde 38 – vrijdag 6 mei, aftrap 20.00 uur:

 • Roda JC – Telstar
 • Jong Ajax – De Graafschap
 • Excelsior – NAC Breda
 • FC Volendam – FC Eindhoven
 • Almere City – Jong AZ
toggle off
Gokreclame uitschakelen.