Johnny Jansen ontslagen, hoe nu verder met Heerenveen?

25 januari 2022

De tijd dat we Johnny Jansen als Heerenveen-trainer langs het veld zagen staan, is voorbij. Na een dramatische week is de knoop maandagavond definitief doorgehakt. De clubleiding heeft Jansen per direct ontslagen en de zoektocht naar een opvolger is begonnen. De gewenste overeenkomst met Mitchell van der Gaag is al afgeketst voordat er überhaupt gesproken is. Ajax werkt simpelweg niet mee aan het vertrek van zijn assistent-trainer. Sc Heerenveen moet dus verder zoeken naar een nieuwe leidsman. De clubdoelen staan al vast, nu nog zien dat er een trainer komt die de ploeg weer naar een goed niveau kan brengen.

Jansen ontslagen na het verlies van hekkensluiter PEC

Johnny Jansen is heeft een groot deel van zijn carrière doorgebracht bij die voetbalclub uit zijn geboorteplaats. In de jaren 90 was hij een aantal jaar als speler actief, en vanaf 2000 bezette hij bij sc Heerenveen meerdere technische functies. Na een paar seizoenen als assistent-trainer (naast onder anderen Dwight Lodeweges, Foppe de Haan en Jurgen Streppel), maakte Jansen bij de start van 2019/2020 definitief de overstap naar het hoofdtrainerschap. Tot maandag 24 januari 2022.

Het ontslag van Jansen hing al even in de lucht. Na het 2-0 verlies bij FC Twente en de uitschakeling in de beker (door Go Ahead Eagles), lag de trainer extreem onder een vergrootglas. De 0-1 die afgelopen zaterdag in het Abe Lenstra stadion op het scorebord kwam, was de druppel. Heerenveen verloor 3 punten aan hekkensluiter PEC Zwolle en daarmee was het vertrouwen definitief gebroken. In zijn derde seizoen komt er een einde aan het hoofdtrainerschap van Johnny Jansen bij sc Heerenveen.

De doelen zijn helder (maar ze zijn niet gehaald)

“Dit zijn harde en moeilijke keuzes om te moeten maken. Johnny is een echte clubman en heeft in verschillende functies ontzettend veel voor sc Heerenveen betekend. Dat maakt deze keuze nog lastiger”, zo meldt technisch manager Ferry de Haan op de eigen clubwebsite. Toch konden de Friezen niet om deze stap heen.

Sc Heerenveen heeft zich voor de periode 2019-2022 duidelijke doelen gesteld. Zo staat er in het beleidsplan vermeld dat de ploeg tussen de zesde en negende plek in de Eredivisie moet eindigen. Momenteel staat sc Heerenveen tiende, dus die doelstelling is niet eens heel ver weg. Maar de andere doelen zorgen voor meer problemen. Voor de KNVB Beker was een plek in minimaal de kwartfinale verwacht. Vorige week knikkerde het niet bepaald indrukkende GA Eagles de Friezen in de achtste finale al uit het toernooi. Ook het aantrekkelijke voetbal dat in het beleidsplan genoemd wordt, is ver te zoeken.

Het roer moet om bij sc Heerenveen

Het bestuur van Heerenveen hekelt het spelbeeld van de afgelopen weken. Daar kregen we in de wedstrijd tegen PEC Zwolle opnieuw een voorbeeld van. Vooral in de eerste helft hadden de Friezen hun tegenstander totaal niet onder controle en de kritiek was fel. Johnny Jansen zou zijn ploeg onvoldoende hebben voorbereid op dit Eredivisie-duel tegen de hekkensluiter.

De wedstrijd tegen PEC Zwolle was de zoveelste teleurstelling op rij. Het spel dat de Friezen de laatste tijd laten zien, is niet om over naar huis te schrijven. De selectie lijkt inspiratieloos en er zit weinig positieve ontwikkeling in. Sinds het vertrek van Joey Veerman is er bij sc Heerenveen zelfs niet meer gescoord. Alles bij elkaar opgeteld, was er voor het clubbestuur geen vertrouwen voor verbetering. Toch zit het probleem dieper dan Johnny Jansen alleen, dus een nieuwe trainer moet flink aan de bak om Heerenveen weer op de rit te krijgen.

Sc Heerenveen is op zoek naar kwaliteit en kwantiteit

Het bekertoernooi is voorbij, maar het Eredivisie-seizoen is nog niet verloren. Sc Heerenveen bezet de tiende plek en het gat met NEC en Cambuur is echt te overzien. De Friezen kunnen omhoog kijken, maar dan moet er wel iets veranderen.

De verandering begint natuurlijk bij het aantrekken van een nieuwe hoofdtrainer. Heerenveen zag in Mitchell van der Gaag de perfecte opvolger van Johnny Jansen, al werd het snel duidelijk dat de assistent-trainer van Erik ten Hag niet naar Friesland komt. Ajax laat hem niet vertrekken en Van der Gaag lijkt ook tevreden te zijn met zijn huidige positie. Of het Heerenveen-bestuur inmiddels iemand anders op het oog heeft, is nog niet bekend. De nieuwe trainer krijg in ieder geval te maken met een paar diepliggende problemen. Zo laat de kwaliteit binnen de selectie te wensen over, zeker sinds het vertrek van Joey Veerman. Bovendien valt er op een aantal posities weinig te kiezen. Zonder directe concurrentie is de drang om goed te presteren niet bij iedereen even groot.

Naast een paar grote uitdagingen met de selectie, loopt de nieuwe Heerenveen-trainer ook tegen een financieel probleem uit. Sc Heerenveen komt elk seizoen geld tekort waardoor het alleen maar lastiger wordt om de doelstellingen te halen. Een positief punt: de winterse transferperiode heeft al wel een kleine selectieversterking opgeleverd. Bologna-spits Sydney van Hooijdonk komt hoogstwaarschijnlijk op huurbasis over naar Heerenveen. Voor het middenveld heeft de club Anas Tahiri (CFR Cluj) naar het Abe Lenstra Stadion gehaald. Hij bezet inmiddels de positie van de vertrokken Veerman. Of Tahiri de club aan net zoveel goede momenten kan helpen, moeten we nog zien.

Kan sc Heerenveen zich tegen Fortuna al herpakken?

De Eredivisie ligt het komende weekend even stil. Dit geeft sc Heerenveen de tijd om zich te herpakken. Het is afwachten of er tijdens de volgende competitiewedstrijd (5 februari) al een nieuwe hoofdtrainer langs het veld staat. Maar één ding is zeker: in Fortuna Sittard treft Heerenveen zeker niet de zwaarste tegenstander. Ruim 1,5 week voor de wedstrijd zijn de Friezen favoriet bij de bookmakers, ook al is het verschil klein. Toch wordt dit een belangrijke wedstrijd voor iedereen die sc Heerenveen een beetje steunt.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.