Eredivisie: bereid je voor op de tweede seizoenshelft

12 januari 2022

Dit weekend gaat de Eredivisie verder met de tweede helft van seizoen 2021/22. Met PSV op 43 punten en Ajax op 42 is het extreem spannend aan de top. Iedereen kijkt alvast uit naar die clash van zondag 23 januari, maar zover is het nog niet! We hebben eerst een compleet weekend met Eredivisie-voetbal te gaan. In dit eerste competitieweekend van 2022 staan er geen absolute krakers op het programma. Al leveren Feyenoord – Vitesse, FC Utrecht – Ajax, Groningen – PSV en FC Twente – Heerenveen zeker voer op voor mooie weddenschappen. Toch draait het in dit eerste Eredivisie-weekend van 2022 vooral om die ene vraag: welke clubs komen sterk uit de winterstop, wie hebben goede zaken gedaan op de transfermarkt en waar lijken er juist problemen te ontstaan? Een mooie start van 2022 kan zomaar het verschil maken in de strijd om de landstitel en Europese tickets.

Het gevecht om de landstitel gaat verder

Bij de bookmakers domineren twee clubs de strijd om de landstitel van 2021/22. Het zal je niet verbazen dat het hier gaat om Ajax en PSV. Met 18 speelrondes achter de rug hebben de twee grootmachten zich al een heel stuk losgeweekt van de rest. Alleen Feyenoord blijft enigszins in het spoor met de 39 punten die de ploeg voor de winterstop wist binnen te halen. Toch is bookmaker BetCity duidelijk. Inzetten op Feyenoord als landskampioen levert 9.00 keer de inzet op, tegen 2.75 voor PSV en 1.50 voor Ajax.

Titelkandidaat Ajax versterkt zich met Brobbey en mogelijk Bergwijn

Gezien het eerste deel van het seizoen is het logisch dat Ajax en PSV veruit favoriet zijn bij de bookmakers. Maar gaan ze die hoge verwachtingen in het tweede deel van het seizoen ook waarmaken? Beide clubs zijn in ieder geval druk bezig op de transfermarkt om hun selectie te versterken. Ajax kondigde eerder al de terugkeer van Brian Brobbey aan. Zo’n extra spits was hard nodig, zeker omdat Sébastien Haller in de eerste periode van 2022 in Kameroen zit voor de Afrika Cup. Om de voorhoede nog wat meer te versterken, hebben ze in Amsterdam Steven Bergwijn op het oog. Naar verluidt is er al een bod van 18 miljoen gedaan, maar dat is door Tottenham afgeketst. David Neres moet het veld ruimen en kan binnenkort vertrekken naar Sjachtar Donetsk.

PSV gaat mét Veerman, maar zonder Pröpper voor die landstitel

Ook voor PSV levert de wintertransfer nu al een mooie versterking op. Middenvelder Joey Veerman komt voor een bedrag van bijna 6 miljoen euro over van SC Heerenveen. Met deze transfer zit PSV Feyenoord flink in de weg, want ook de Rotterdammers zagen de komst van Veerman wel zitten. De 23-jarige middenvelder komt in Eindhoven op de plek van Davy Pröpper te staan, die vorige week abrupt het einde van zijn voetbalcarrière aankondigde.

Het is niet de verwachting dat PSV zich deze winter enorm op de transfermarkt gaat roeren. Toch kijkt de club wel uit naar een nieuwe verdediger, nu André Ramalho maanden uit de running is met een enkelblessure. PSV heeft tot 31 januari de tijd om tot een deal te komen. De naam van onder anderen Vitesse-speler Danilho Doekhi wordt genoemd.

Kan de Feyenoord-selectie nog verrassen in de tweede seizoenshelft?

Ajax en PSV zijn druk bezig om met een zo sterk mogelijke selectie aan de tweede helft van het competitieseizoen te beginnen. Maar ook Feyenoord wil zijn kansen pakken. In Rotterdam geloven ze namelijk nog steeds in een zestiende landstitel voor Feyenoord. En eerlijk is eerlijk, de ploeg presteert prima onder Arne Slot.

Met slechts 3 punten achter op Ajax en 4 op PSV is er voor de Feyenoord-fans genoeg reden om naar boven te kijken. Er is alleen een belangrijk verschil tussen de Trots van Zuid en zijn twee voornaamste concurrenten voor de landstitel. Financieel verloopt alles bij Feyenoord een stuk moeizamer dan bij Ajax en PSV. Het is passen en meten, waardoor ze minder daadkrachtig kunnen toeslaan op de transfermarkt. Joey Veerman zijn ze al misgelopen, maar in verdediger annex middenvelder Riechedley Bazoer vinden ze mogelijk een goed alternatief. Alleen moet Feyenoord flink in de buidel tasten, aangezien Vitesse een bedrag van 3 miljoen euro in gedachte heeft. Het is dus de vraag of Feyenoord bereid is hiervoor een deal te sluiten. Een eventuele terugkeer van Tonny Vilhena kan een eind maken aan alle onzekerheid rondom die middenveldpositie.

Ook de strijd om Europese tickets gaat verder

Hoewel ze bij Feyenoord nog steeds hopen om het kleine gat met PSV en Ajax te dichten, is het toch realistischer dat ze zich moeten richten op Europese tickets. Met zijn 39 punten heeft Feyenoord die Europese plek stevig in handen. Voorlopig tenminste, want daarachter strijden Vitesse (33 punten), AZ (32 punten), FC Twente (32 punten) en FC Utrecht (29 punten) serieus mee om Europees voetbal. FC Utrecht gaat die strijd misschien wel aan met Mohamed Ihattaren in de selectie. De club is inmiddels in gesprek met Juventus, dat de jonge middenvelder graag van zijn loonlijst ziet vertrekken. Als de deal rond komt, is dat de tweede inkomende transfer voor FC Utrecht. Eerder al kwam Japanner Naoki Maeda naar Utrecht, die voor een versterking van de voorhoede moet zorgen.

Vitesse kon de afgelopen tijd alvast Eric Verstappen (doel) en Enrico Hernández (aanval) aan zich binden. Voor FC Twente en AZ levert de winterse transferperiode tot nu toe geen nieuwe aanwinsten op. Zij moeten die 19e speelronde starten zonder versterkingen. Ben je benieuwd hoe alle Eredivisie-clubs aan het tweede deel van de competitie beginnen? Zorg dan dat je komend weekend klaar zit voor het eerste Eredivisie-weekend van 2022 en laat meteen een voorspelling achter!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.