Dit voorspellen wij voor Feyenoord – Ajax

17 december 2021

De altijd beladen Klassieker Feyenoord – Ajax brengt dit seizoen nog iets extra’s met zich mee. Als de wedstrijd zondag 19 december om 14.30 uur begint, staan de twee aartsrivalen op een gelijk aantal punten in de stand om de Eredivisie. Feyenoord 36, Ajax 36. Alleen PSV zit daar zo vlak voor de winterstop nog met een punt voor. Wie de wedstrijd Feyenoord – Ajax verliest, ziet zijn twee voornaamste concurrenten in het klassement weer wat verder uitlopen. Al draait het voor de supporters vooral om het vernederen van ’s lands grootste rivaal. Maak je op voor een harde, maar mooie strijd tussen 010 en 020. En pak meteen die weddenschap mee.

Bekerverlies voor Feyenoord, Ajax slordig tegen AZ

Feyenoord beleefde geen al te beste week in aanloop naar de Klassieker van zondag. Na een enorme slijtageslag bij FC Twente verloren de Rotterdammers het bekerduel uiteindelijk in de laatste minuten van de verlenging. Na een zwaarbevochten voetbalwedstrijd van 120 minuten stond er een 1-2 stand op het scorebord. Geen vervolg in het bekertoernooi, en vooral ook een slechte generale voor Eredivisie-clash met Ajax. Die nederlaag bij FC Twente is niet het enige tegenvallende resultaat van de laatste tijd. De ploeg van Arne Slot beleeft een prima seizoen, maar nu en dan laten ze toch wat steken vallen. Zo lieten ze vorig weekend lieten nog dure punten liggen door in de competitie met 1-1 gelijk te spelen tegen FC Groningen.

Waar Feyenoord tijdens de KNVB Beker een gevoelige tik te verduren kreeg, won het B-elftal van Ajax met overmacht van Barendrecht. Maar ja, wat wil je ook tegen een amateurclub uit de derde divisie? Op dit moment halen de Amsterdammers hun zelfvertrouwen daarom vooral uit die perfecte reeks in de Champions League. Met zes uit zes heeft de selectie van Erik ten Hag laten zien dat ze de druk en het hoge niveau aan kunnen. Toch zegt dat Europese succes niet alles. Vorig weekend verloor een slordig en gemakzuchtig Ajax in de eigen ArenA met 1-2 van AZ. Tegen Feyenoord moet het allemaal een stuk zorgvuldiger. Anders staat 010 klaar om van die fouten van 020 te profiteren.

De Klassieker Feyenoord – Ajax bestaat 100 jaar

De enige echte voetbalklassieker van Nederland bestaat officieel 100 jaar. Voor die allereerste wedstrijd op 9 oktober 1921 moest Ajax nog afreizen naar de Kromme Zandweg in Rotterdam. Anno 2021 is de Kuip het toneel van die beladen wedstrijd Feyenoord – Ajax. In de afgelopen 100 jaar hebben we heel wat memorabele Klassiekers gezien. Wie herinnert zich niet die krankzinnige ontmoeting van 27 januari 2019? Een Ajax in topvorm maakte een enorme uitglijder in de Kuip. Die eindstand van 6-2 had jou een enorme winst kunnen opleveren.

Klinkt die 6-2 als een haast ongelooflijke stand, dan ben je duidelijk die wedstrijd van 18 september 1983 vergeten. Feyenoord kwam op die dag met een wel heel bijzonder elftal het veld op. Johan Cruijff had Ajax in de zomer van ’83 verruild voor aartsrivaal Feyenoord, tot groot ongenoegen van het Amsterdamse publiek. Maar de Ajax-supporters kregen hun wraakmoment. Cruijff speelde geen enkele rol van betekenis en Feyenoord kreeg een 8-2 verlies om de oren.

Dit zijn de statistieken van de Nederlandse Klassieker

Dat Feyenoord – Ajax vuurwerk oplevert, dat weten we inmiddels wel. Ook voor aanstaande zondag verwachten we een wedstrijd waarbij het er binnen én buiten het stadion hard aan toe gaan. De eerste Klassieker van 2021/22 vindt plaats in een lege Kuip, maar dat gaat de harde kern niet tegenhouden. Met een politiemacht die op scherp staat en twee supportersclubs die elkaars bloed wel kunnen drinken, gaat Feyenoord – Ajax deze zondag opnieuw de krantenkoppen domineren. Alleen daarom al mag je die weddenschap niet overslaan.

De laatste jaren zijn de statistieken van de Nederlandse Klassieker sterk in het voordeel van Ajax. Sinds seizoen 2016/17 zijn er tien ontmoetingen geweest, wat één gelijkspel, één zege voor Feyenoord en maar liefst acht overwinningen voor Ajax heeft opgeleverd. De Amsterdammers wisten in al die tien wedstrijden te scoren. Voor Feyenoord bleek het een stuk lastiger om het doel te raken, want zes keer bleef de goal van de Ajax-keeper leeg. De meest recente Klassieker (mei 2021) leverde een 0-3 in de Kuip op. Ook dit keer zal het thuisvoordeel van Feyenoord geen grote rol spelen, zeker omdat het publiek de wedstrijd ergens anders dan ín het stadion moet volgen. Voor de bookmakers is er daarom maar één logische conclusie: Ajax is favoriet voor deze Klassieker tegen Feyenoord.

Wedden op de Klassieker Feyenoord – Ajax

Na zestien speelrondes in de Eredivisie staan Feyenoord en Ajax qua puntental gelijk. De twee clubs ontlopen elkaar dit seizoen dus niet zoveel. Maar die indrukwekkende Champions League-reeks, gecombineerd met de betere Klassieker-statistieken maken van Ajax de grote favoriet. Bij bookmaker Bet365 staan de odds voor een 1×2 weddenschap op 4.20 (winst voor Feyenoord), 3.80 (gelijkspel) en 1.80 (Ajax). Hoewel de bookmaker hier misschien nog wat aan sleutelt, zullen de odds niet heel erg veranderen voordat de wedstrijd zondag om 14.30 uur van start gaan.

Wij voorspellen voor deze Klassieker Feyenoord – Ajax een eindstand van 1-3. Al mogen de Amsterdammers niet in die bekende valkuil trappen: gemakzucht. Dit heeft ze tegen AZ in ieder geval de overwinning gekost. Als doelpuntenmaker is Sébatien Haller de meest logische optie voor op je wedbriefje. Toch is het ook interessant om de naam van Steven Berghuis te noteren. Want natuurlijk kijken zowel de Ajacieden als de Feyenoorders met extra veel belangstelling naar wat hij zondag gaat doen. Inzetten op Berghuis als doelpuntenmaker is bij de bookies goed voor een quotering die rond de 2.85 ligt.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.