Wat zijn bookmakers?

Waar sporters zijn, zijn ook gokkers. Er is maar weinig mooier dan een weddenschap afsluiten wanneer twee teams hard om de overwinning strijden. Niet zo vreemd dus dat bookmakers al heel erg lang een vast onderdeel zijn van de sportwereld! Als gokker kun je niet zonder een (online) wedkantoor. Want of het nu gaat om het bepalen van de quoteringen of het uitbetalen van de winst: bookmakers zijn overal bij betrokken. 

Bookmakers bieden allerlei soorten weddenschappen aan

De eerste bookmakers verschenen al in de tijd van de oude Romeinen. Van professionele wedkantoren zoals we die nu kennen, was toen nog geen sprake. Bij de Romeinse equivalent gingen de aanbieders gewoon op een strategische plek bij de sportstadions staan, waar gokkers ze gemakkelijk konden vinden.

Sinds de tijd van de Romeinen is er natuurlijk veel veranderd. Toch is de belangrijkste rol van wedkantoren altijd hetzelfde gebleven: ze bieden weddenschappen aan aan iedere sportliefhebber die een gokje wil wagen. Het aanbod is sinds de komst van online bookmakers ook flink gestegen. Zo wed je net zo makkelijk op de Japanse J-League en Zuid-Amerikaanse Copa Libertadores als op de Eredivisie, Premier League of Champions League. Heb je het wedden op de winnaar van de wedstrijd wel gezien, dan zet je je geld een keer in op de eerste doelpuntenmaker, het aantal doelpunten in de tweede helft of het totale aantal corners in de wedstrijd. Elke voetbalweddenschap heeft weer zijn eigen waarde. Het is aan de bookmaker om die exacte waarde (de quotering) te bepalen.

De odds compilers bepalen de quotering voor elke weddenschap

Voetbalwedden en winst maken horen gewoon bij elkaar. Daarom kunnen weddenschappen ook niet zonder quoteringen. Want als er één getal dat precies uitdrukt hoeveel geld je met een voetbalweddenschap kunt verdienen, dan is het die quotering wel.

Het systeem van de quoteringen bestaat al sinds het einde van de achttiende eeuw. In die tijd besloot Harry Ogden om elk paard dat meedeed aan de race een eigen waarde te geven. Hierdoor konden gokkers bij de renbaan opeens heel wat meer geld verdienen wanneer de underdog in plaats van de grote favoriet de race won. Het systeem van Ogden was een belangrijke stap in de professionalisering van de gokwereld. De Brit wordt daarom nog steeds gezien als de eerste echte bookmaker ooit.

Harry Ogden keek voor de races al naar de vorm waarin de paarden verkeerden en naar de uitslagen van voorgaande wedstrijden. Kortom, hij verdiepte zich goed in de kansen van alle deelnemers. De bookmakers van nu doen dat nog steeds. Elke wedstrijd wordt eerst grondig geanalyseerd voordat een bookmaker een definitieve quotering toekent aan de weddenschappen die openstaan. Quoteringen ontstaan dus niet zomaar. En aangezien die quoteringen zo belangrijk zijn voor het wedden, hebben veel bookmakers zelfs hun eigen mensen in dienst die niets anders doen dan rekenen en analyseren.

Het is een kwestie van analyseren, rekenen en bijstellen

Het bepalen van de quoteringen is een van de belangrijkste en meest tijdrovende taken van een bookmaker. De zogenaamde odds compilers doen niets anders dan data analyseren en kijken hoe de kansen liggen. Om de quoteringen zo exact mogelijk te bepalen, nemen ze werkelijk alle statistieken mee. Onderlinge resultaten uit het verleden, de huidige stand in het kampioenschap, het gemiddelde aantal doelpunten, het percentage balbezit, het gemiddelde aantal kaarten, de individuele prestaties per speler: al deze informatie wordt geanalyseerd. Uiteindelijk leidt deze analyse tot een percentage dat aangeeft hoe groot de kans is op een wedstrijd met bijvoorbeeld meer of juist minder dan 2.5 doelpunten. Dat percentage zetten de odds compilers met behulp van een vaste formule weer om in een quotering. Maar dat gebeurt niet voordat ze de winstmarge aan het percentage toevoegen. Online wedkantoren zijn nu eenmaal geen liefdadigheidsinstanties, dus winst maken is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie. En die winst zit verscholen in de quoteringen.

Gokken op voetbalAls de quoteringen eenmaal staan, is het werk van de odds compilers nog niet gedaan. Elke verandering in de data zorgt weer voor een aanpassing. Een net iets andere opstelling dan gedacht? Een groeiende onzekerheid over de vorm van de sterspeler? Voor de bookmakers zijn dit redenen om de waarde van de weddenschappen naar beneden of boven bij te stellen. Kies je voor een live weddenschap, dan zie je de quoteringen zelfs tijdens de wedstrijd nog verspringen. De bookmakers hebben het druk met alle data, zeker omdat vrijwel alle gokplatforms hun eigen quoteringen bepalen. Er is geen overkoepelende organisatie die dit allemaal voor hen regelt. Gelukkig maar, want met aantrekkelijke quoteringen kunnen de wedkantoren onderling flink concurreren.

Echt alles wordt geregeld door de bookmaker

Sportweddenschappen online zetten en quoteringen bepalen: dit zijn de twee hoofdtaken van een bookmaker. Maar achter de schermen gebeurt er meer. Bookmakers regelen echt alles wat met het online gokken te maken heeft. Ze zorgen allereerst voor een veilig platform zodat je probleemloos geld kunt storten dat je nodig hebt voor je weddenschappen. Heb je voldoende speelsaldo, dan geef je gemakkelijk de ene na de andere voorspelling door. Je hoeft alleen maar op de juiste weddenschap te klikken en hij verschijnt vanzelf op je wedbriefje. Daarna is de bookmaker weer aan zet. Want zodra dit wedbriefje inlevert, is het aan het gokbedrijf om jouw voorspelling te verwerken. Dat gebeurt overigens uiterst nauwkeurig. Wanneer je de weddenschap wint, hoef je je dan ook nergens te melden. Het geld komt vanzelf weer in je account terecht, want de bookmaker weet dat je gewonnen hebt. Bovendien hebben online wedkantoren hun systemen zo afgesteld dat het geld al binnen een paar minuten na afloop van de wedstrijd binnen is. Dat is natuurlijk erg prettig!

Snelheid, veiligheid en gemak, dat is waar online bookmakers voor staan. Al mogen we de vele vernieuwingen zeker niet vergeten. Wedkantoren zijn voortdurend bezig om het gokken op voetbal nóg spannender en aantrekkelijker te maken. Daarom experimenteren ze graag met nieuwe functies. Zo is een aantal jaar geleden de optie om live te wedden ontstaan. Ook de cash-out is inmiddels helemaal ingeburgerd. Dit soort vernieuwende functies blijven komen waardoor je steeds weer andere mogelijkheden krijgt. Op deze manier bereiden de bookmakers zich voor op een mooie toekomst.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.