Welke clubs overleven de Europese play-offs?

23 augustus 2021

De UEFA verzamelt aan het einde van de week voor de loting van de Europese voetbaltoernooien. Donderdag om 18.00 uur start de loting voor de groepsfase van de Champions League. Een dag later zijn de groepsindelingen voor de Europa League en de Conference League aan de beurt. Waar sommige clubs nu al reikhalzend uitkijken naar de loting, moeten andere ploegen eerst nog de Europese play-offs afronden. Met een paar dagen tot aan de lotingen kan het niet anders dan dat deze week grote beslissingen vallen. Wij kijken alvast vooruit naar PSV – Benfica, AZ – Celtic, Vitesse – Anderlecht en Elfsborg – Feyenoord. Wat wordt komend seizoen de Nederlandse inbreng op het Europese voetbaltoneel?

PSV en Benfica strijden om dat ticket voor de Champions League

PSV heeft dit seizoen grootse plannen. De Eindhovenaren willen in ieder geval niet onderdoen voor hun Amsterdamse concurrenten. Een plekje naast Ajax in de Champions League zou dus welkom zijn. De heenwedstrijd van vorige week biedt enig perspectief. Er werd weliswaar van Benfica verloren, maar dankzij die ene goal van Cody Gakpo blijft de hoop op een Champions League-seizoen levend.

In het Philips Stadion moet PSV dinsdag vanaf 21.00 uur een achterstand van één doelpunt goedmaken. Hoewel dit geen eenvoudige opgave is, heeft PSV al genoeg bewezen dat het in topvorm is. Lukt het de ploeg van Roger Schmidt om Benfica uit de tent te lokken? Eén ding is zeker: Luca Waldschmidt gaat dinsdag niet op het veld verschijnen. Twee dagen voor deze cruciale Europese play-off heeft voormalig PSV-trainer Mark van Bommel de spits van Benfica naar Wolfsburg gehaald. Vorige week in Lissabon was Waldschmidt opvallend genoeg bankzitter, dus het is maar de vraag of deze transfer in de return het verschil gaat maken.

Wij verwachten dinsdag een match die tot het einde spannend is. De ploegen liggen dicht bij elkaar. Maar waar PSV moet scoren, is voor Benfica vooral de verdediging essentieel. Wij zien PSV deze wedstrijd nipt winnen, waarna penalty’s uiteindelijk de beslissing moeten brengen. Dan kan het alle kanten op. Lukt het PSV niet om via de Europese play-offs door te dringen tot de Champions League, dan wacht daar altijd nog een seizoen in de Europa League.

AZ heeft het in de Europese play-offs moeilijk tegen Celtic

Waar het PSV in de heenwedstrijd nog wel lukte om te scoren, moest AZ doelpuntloos Glasgow verlaten. De Alkmaarders beginnen hun return in de play-offs van de Europa League met een 2-0 achterstand op Celtic. Hierdoor is het hoofdtoernooi erg ver weg. Er moet heel wat gebeuren wil AZ voor komend seizoen toch nog een plekje in de Europa League bemachtigen.

Celtic is een van de grotere clubs die deze zomer moet verschijnen voor de play-offs voor de Europa League. Pech dus voor AZ dat juist deze ploeg bij de loting tevoorschijn kwam. Na de overtuigende 2-0 in Celtic Park is het aan AZ-trainer Pascal Jansen om iets verrassend op het veld te brengen. Het voordeel is dat de spelers dit weekend rust hebben gehad, dus iedereen kan volledig fit en gefocust aan de return beginnen. Daar staat tegenover dat Celtic dit weekend een 6-0 overwinning uit het competitieduel met St. Mirren. Als de ploeg in die goede vorm naar Alkmaar komt, kan AZ die groepsfase van de Europa League wel vergeten.

Donderdag om 20.15 start in Alkmaar de return tussen AZ en Celtic. De opdracht is om met minimaal twee doelpunten verschil uit die 90 minuten te komen. Dat kan alleen lukken als AZ het eerste doelpunt maakt en vooral niet op achterstand komt. De bookmakers hebben er weinig vertrouwen in dat de ploeg van Pascal Jansen hierin slaagt. De vraag wie er naar de volgende ronde gaat levert bij TOTO een duidelijk verschil op. AZ is goed voor een quotering van 4.85, bij Celtic staat de waarde op het moment van schrijven op 1.15.

Vitesse en Anderlecht maken het spannend

Lukt het AZ niet om door te dringen tot de groepsfase van de Europa League, dan is daar altijd nog de Conference League. In die Conference League komt de Alkmaarse club misschien wel naast Feyenoord en Vitesse te staan. Vooral Vitesse is hierin een vraagteken. De club speelt donderdag vanaf 19.00 uur in eigen huis tegen Anderlecht. Daar beginnen de ploegen vanaf nul, want die heenwedstrijd in het Lotto Park leverde uiteindelijk een 3-3 gelijkspel op.

Na een knotsgekke eindfase was het gelijkspel van vorige week vooral enorm balen. Lange tijd leek het erop dat Vitesse met een overwinning terug zouden keren, maar een late goal voor Anderlecht gooide roet in het eten. Toch kwamen ook de Belgen niet verder dan 3-3, want die strafschop van Lior Refaelov in de 94e minuut eindigde op de lat. Met een 3-3 is vooral heel veel onzeker. Voor Vitesse is het belangrijk dat ze dat onverwachte verlies in het competitieduel met Willem II vergeten en zich volledig focussen op de Europese play-offs. Door de minimale verschillen tussen de clubs wordt het donderdag erg spannend. Wij zetten in op een 1-1 gelijkspel, waarna penalty’s de beslissing moeten brengen.

Feyenoord is bijna zeker van die groepsfase

Als er één Nederlandse club is die deze week met vertrouwen aan de return van de Europese play-offs begint, dan is het Feyenoord wel. De Rotterdammers balen nog steeds dat de Conference League in 2021/22 het hoogst haalbare is, maar natuurlijk hopen ze wel om op het Europese voetbaltoneel te mogen schitteren. Dat Feyenoord vrijdag meedoet in de loting voor de groepsfase, is eigenlijk wel zeker. Met de 5-0 zege op het Zweedse IF Elfsborg is de echte spanning dan ook uit deze tweestrijd verdwenen. Wat valt er voor jou dan nog te wedden als Feyenoord donderdag om 19.00 uur het veld oploopt? Genoeg! Voorspel de correcte score (wij denken dat Feyenoord met 2-0 gaat winnen) of ga eens voor een handicapweddenschap. Als Elfsborg een virtuele voorsprong krijgt toegewezen, kan er een enorm boeiende strijd volgen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.