Wat kan Feyenoord in de Europese return tegen FC Drita?

28 juli 2021

Het was voor Feyenoord even schrikken vorige week. Met FC Drita hadden de Rotterdammers op papier een makkelijke tegenstander geloot voor de tweede voorronde van de Conference League. Maar tot grote ontevredenheid van de Feyenoord-fans lukte het maar niet om het stugge spel van de Kosovaren te breken. Het 0-0 gelijkspel zorgt ervoor dat het in de return van donderdag 29 juli moet gaan gebeuren. Feyenoord móet een goed resultaat neerzetten als het dit seizoen in Europa wil spelen. Het kleine FC Drita is in principe geen partij. De Kosovaren hebben het gelijkspel van vorige week gevierd als een overwinning, maar zij weten ook dat Feyenoord de betere ploeg heeft. Al staat het nog steeds gelijk, dus er staat zeker iets op het spel tijdens die aankomende return in De Kuip.

Het Europese niveau van Feyenoord is nog ver weg

De afgelopen paar jaar zat een plek in de Champions League er voor Feyenoord al niet meer in. De groepsfase van de Europa League was het hoogst haalbare. In seizoen 2021/22 is zelfs die tweede competitie van Europa buiten bereik. De Rotterdammers moeten het doen met de nieuwe Conference League. Klein detail: de ploeg van Arne Slot moet zich eerst nog kwalificeren voordat die plek in het hoofdtoernooi een feit is. FC Drita is het eerste obstakel op de route naar de groepsfase.

Qua niveau is het Kosovaarse FC Drita vergelijkbaar met PEC Zwolle. Dat zegt genoeg over hoe de verhoudingen liggen. Tijdens die heenwedstrijd van vorige week zagen we ook een Feyenoord dat de overhand had. Vooral in de tweede helft was de ploeg een paar keer dicht bij een doelpunt, maar tot scoren kwamen ze nooit. Dit tot groot enthousiasme van de ongeveer 3.500 meegereisde Drita-fans. Ondanks dat Feyenoord de wedstrijd domineerde, was er vanaf de zijlijn grote kritiek. Supporters, de coach en de media: iedereen zag dat Feyenoord creatiever moet spelen en meer kansen moet creëren. De Rotterdammers zijn het in ieder geval aan hun stand verplicht om donderdag te winnen. Het verloren oefenduel tegen PAOK Saloniki van zondag was een slechte generale, maar na afloop gaf Arne Slot wel aan dat hij verbetering zag. Nu maar hopen dat Feyenoord die lijn donderdag voort kan zetten.

De Rotterdammers moet op zoek naar goals

De Conference League is voor Feyenoord vorige week donderdag van start gegaan. De ploeg kon instromen in de tweede voorronde, een luxe die aan FC Drita voorbij is gegaan. De Kosovaren hebben er ook al een eerste kwalificatieronde op zitten, en deze werd uiteindelijk met 2-1 en 1-0 gewonnen van het Montenegrijnse FK Dečić. Maar Feyenoord is natuurlijk van een heel andere orde. Het feit dat de meegereisde supporters die 0-0 als een overwinning vierden, is veelzeggend. Zij weten wie de favoriet en wie de underdog is, en toch lukte het Feyenoord nog niet om het verschil te maken.

In voorgaande jaren moesten de clubs op Europees niveau rekening houden met de dubbeltellende doelpunten in een uitwedstrijd. Die regel geldt met ingang van seizoen 2021/22 niet meer. Is de stand na de reguliere speeltijd in de return gelijk, dan volgt vanaf nu hetzelfde principe als we in EK’s en WK’s zien. De clubs moeten het uitvechten in de verlenging en misschien zelfs in een penaltyreeks. Voor Feyenoord is het te hopen dat het zover niet komt. Het elftal moet de return vanaf de eerste minuut gaan domineren om zo snel voor een openingsdoelpunt te zorgen. Als FC Drita achter staat, is de kans namelijk klein dat de Kosovaren terug in de wedstrijd kunnen komen. Feyenoord moet het heft dus in eigen handen nemen. Een extra aandachtspunt is het vermijden van onnodig balverlies. Tijdens de heenwedstrijd gebeurde dit te vaak, net als in het oefenduel met PAOK Saloniki een paar dagen later. De bal in de ploeg houden, kansen creëren en minimaal één doelpoging verzilveren: dat is de opdracht die Feyenoord nu heeft.

Wat voorspel jij voor Feyenoord – FC Drita?

Er is weinig twijfel over: Feyenoord moet FC Drita in deze return met gemak een de kant kunnen zetten. De ploeg uit Kosovo mocht één keer met een tevreden glimlach van het veld lopen, maar donderdag vanaf 20.00 uur kan dat zomaar heel anders zijn. Een gefocust Feyenoord dat zijn zaken goed op orde heeft, moet met ruime cijfers van FC Drita kunnen winnen. Maar ja, de heenwedstrijd liet al zien dat de Rotterdammers nog niet op topniveau zijn. Tot die conclusie kwam ook Jens Toornstra, die in die eerste wedstrijd tegen FC Drita als aanvoerder op het veld stond. “We scoren moeilijk en niet heel veel”, zo zei hij na afloop tegen de camera’s. Toch is er binnen de selectie genoeg vertrouwen dat het goed komt. “We hebben tegen Drita laten zien dat we veel beter zijn, met alle respect. Met de kansen die we daar kregen, al waren dat er te weinig, moet je er gewoon één maken”, aldus Toornstra.

Of Feyenoord in de return zijn kansen gaat benutten, zien we donderdag 29 juli vanaf 20.00 uur. Natuurlijk kun je nu alvast gaan wedden op deze wedstrijd in de tweede voorronde van de Conference League. De bookmakers zijn overtuigd van een Rotterdamse overwinning. Het verschil is groot, met een quotering van rond de 1.10 voor een Feyenoord-zege tegen een quotering van 21.00 voor een overwinning voor FC Drita. Ook wij voorspellen dat Feyenoord deze wedstrijd in De Kuip gewoon in de reguliere speeltijd gaat beslissen. Wij verwachten een comfortabele 2-0 of 3-0 overwinning. Met die stand wacht de volgende kwalificatieronde, waar ook Vitesse gaat instromen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.