Wat doen Feyenoord, AZ en Vitesse in de Conference League?

24 november 2021

Het was een teleurstelling toen AZ deze zomer plaatsing voor de Europa League misliep. Maar in de Conference League spelen de Alkmaarders toch een heel mooi seizoen. Een gelijkspel bij FK Jablonec is al genoeg om directe overwintering af te dwingen. Ook Feyenoord ligt keurig op schema voor die plek bij de laatste zestien. Voor Vitesse is de groepsfase van de Conference League een stuk spannender. Met nog twee groepswedstrijden te gaan, valt er veel te winnen en te verliezen. Deze donderdag kunnen we zomaar een hoop antwoorden krijgen op de belangrijkste Europese voetbalvragen.

Feyenoord kan deze week directe overwintering afdwingen

Bij zijn aanstelling was Arne Slot meteen duidelijk. Hij wilde met Feyenoord compleet ander voetbal gaan spelen, waarbij fanatisme de boventoon moet voren. Dat is gelukt. Feyenoord speelt onder Arne Slot een heel stuk agressiever en dynamischer, en de weg omhoog is echt ingezet. Het is afwachten of de Rotterdammers aan het einde van het seizoen serieus meedoen om de landstitel (want blijft de selectie fit en hoe zit het met eventuele transfers?), maar het kampioenschap is deze dagen even bijzaak. De blik is eerst gericht op de Conference League, waarin Feyenoord één punt verwijderd is van directe overwintering.

Met één gelijkspel en drie overwinningen op zak, staat Feyenoord momenteel ruimschoots eerste in groep E. De Rotterdammers hebben donderdag bij Slavia Praag (aftrap 18.45 uur) al genoeg aan gelijkspel. Met een 0-0 of 1-1 op scorebord gaan we de ploeg van Arne Slot in maart gewoon terugzien bij de laatste zestien. Verliezen ze de uitwedstrijd bij Slavia Praag, dan moeten ze groepswinst in dat laatste duel tegen Maccabi Haifa (op 9 december) zien veilig te stellen. De bookmakers zijn niet overtuigd dat Feyenoord de klus donderdag al gaat klaren. Zo laat BetCity voor een 1×2 weddenschap de volgende odds zien: 2.25 (Slavia Praag), 3.50 (gelijkspel) en 3.00 (Feyenoord). Maar wij kunnen ons niet voorstellen dat Feyenoord het risico wil lopen om directe plaatsing mis te lopen. Daarom zetten wij in op een 1-1 gelijkspel.

Ook AZ heeft in de Conference League aan een gelijkspel genoeg

Net als Feyenoord wacht AZ donderdag een avond met een Tsjechische tegenstander. Waar de ploeg van Arne Slot naar Praag afreist, staat Pascal Jansen en zijn mannen een wedstrijd in Jablonec nad Nisou te wachten. In het plaatselijke Stadion Střelnice treffen ze het elftal van FK Jablonec, dat tweede staat in poule D. AZ leidt de poule, met vijf punten meer dan FK Jablonec. Dat betekent maar één ding: ook AZ kan zich donderdag vanaf 21.00 uur alvast verzekeren van Europese overwintering. Met nog twee groepsduels te gaan en een verschil van vijf punten, hebben de Alkmaarders aan een gelijkspel genoeg om FK Jablonec achter zich te houden. CFR Cluj (dat AZ sowieso niet meer van groepswinst kan afhouden) en Randers FC zijn dan geen bedreiging meer.

In de Conference League hebben AZ en Feyenoord veel overeenkomsten. Maar het grootste verschil is dat AZ op papier gemakkelijker van FK Jablonec kan winnen dan Feyenoord van Slavia Praag. Bookmaker Bet365 zet bij winst voor Slavia Praag een quotering neer van 4.33, tegen 1.75 bij winst voor Feyenoord. Een gelijkspel kan voor een verviervoudiging van je inzet zorgen. FK Jablonec heeft momenteel een wat wankele verdediging op het veld staan, wat hen afgelopen zondag een 5-0 competitienederlaag bij Slavia Praag opleverde. Dat biedt perspectief voor AZ, daarom voorspellen wij dat de Alkmaarders donderdag met een 2-0 zege én plaatsing voor de laatste zestien naar huis gaan.

Vitesse’s Europese ambities hangen aan een zijden draadje

De huidige kopposities van Feyenoord en AZ geeft hen een goede kans op overwintering in de Conference League. Vitesse moet een heel stuk harder strijden. De Arnhemmers staan na vier gespeelde duels derde in groep G. Vóór hen staan ook niet de minste clubs. Stade Rennes is groepsleider met tien punten, Tottenham volgt met zeven. Maar met zes punten (dankzij een 2-0 zege op Mura en een 1-0 op Tottenham) blijft het gat tussen Vitesse en de rest goed te overzien.

Om eventuele groepswinst af te dwingen, móet Vitesse zijn laatste twee groepsduels winnen. Dat lijkt onbegonnen werk, want donderdag vanaf 18.45 uur treft de ploeg in Stade Rennes een zeer pittige tegenstander. De odds bij Holland Casino zijn wat ons betreft zeer realistisch. Winst voor het thuisspelende Stade Rennes levert 1.45 keer je inzet op, een gelijkspel is 4.50 waard en winst voor Vitesse staat garant voor een quotering van 7.00. Wij voorspellen een 2-0 voor de Fransen.

Als Vitesse inderdaad niet wint, dan is het te hopen dat Tottenham donderdag punten laat liggen in de wedstrijd tegen Mura. Alleen dan blijft de tweede plek in de groep G een reële optie. En die tweede plek zou toegang geven tot de tussenronde, waar de nummers twee van de Conference League en de nummers drie van de Europa League elkaar treffen. Maar ja… de kans dat Tottenham in Slovenië punten verspilt, is vrij klein. Kortom, Vitesse moet donderdag bij Stade Rennes goede zaken doen om serieus hoop te houden op Europese overwintering.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.