Roda JC – MVV op de eerste competitiedag van 2022

5 januari 2022

De clubs uit de Eredivisie zijn nog in voorbereiding op de tweede seizoenshelft, maar in de Keuken Kampioen Divisie moeten ze dit weekend alweer aan de bak. Het jaar 2022 begint vrijdag met onder andere Roda JC – MVV. Eerder dit seizoen werd de Limburgse derby in Maastricht nog gestaakt wegens ongeregeldheden. Bij de hervatting een maand later kwam er uiteindelijk een 1-1 gelijkspel op het scorebord te staan. Op 7 januari spelen de twee clubs hun wedstrijd in Kerkrade in ieder geval zonder publiek, dus van vuurwerk op het veld en de ME die in het stadion moet ingrijpen, zal dit keer geen sprake zijn. Het is natuurlijk de vraag hoe de sfeer buiten het stadion is, maar ín het Parkstad Limburg Stadion kan de focus volledig op het voetbal. Roda JC is in deze Limburgse derby de grote favoriet. Een comfortabele zege moet erin zitten voor de huidige nummer zeven van de Eerste Divisie.

Roda JC – MVV: een wedstrijd onder voorbehoud

Het is momenteel spannend welke voetbalwedstrijden wél en welke níet doorgaan. Door de vele coronabesmettingen zijn er in verschillende Europese competities al flink wat wedstrijden uitgesteld. Ook de Nederlandse clubs merken de gevolgen. Zo moesten Feyenoord en PSV hun trainingskamp in Zuid-Spanje afgelasten, terwijl de spelers van Heerenveen hun weekje Apeldoorn aan zich voorbij zagen gaan. Aangezien de Eredivisie-clubs pas op 14 januari de competitie vervolgen, heeft het stijgende aantal besmettingen vooralsnog geen gevolgen. In de Keuken Kampioen Divisie lijkt de schade sowieso beperkt. Twee dagen voor de start van de tweede seizoenshelft heeft de KNVB nog geen afgelastingen gemeld. Roda JC – MVV kan (onder voorbehoud) doorgaan, ook al is het publiek vanwege de huidige coronamaatregelen niet welkom.

De feiten op een rij voor Roda JC – MVV

Vrijdag 7 januari om 21.00 uur draait het in Kerkrade maar om één ding: de Limburgse derby Roda JC – MVV. De vorige ontmoeting eindigde bijna een maand na de oorspronkelijke aftrap in een 1-1 gelijkspel. Roda JC is er alles aan gelegen om zo’n gelijke stand dit keer te voorkomen. De huidige nummer zeven van de Keuken Kampioen Divisie is in betere vorm dan MVV, dat na twintig speelrondes de dertiende plek bezet houdt. Het verschil in punten is in de weken voorafgaand aan de winterstop ook flink gegroeid. In de laatste vijf competitieduels wist Roda JC 9 punten te pakken dankzij twee overwinningen en drie gelijkspellen. MVV vergaarde in diezelfde tijd maar 2 punten, door een 1-1 in eigen huis tegen TOP Oss en die 1-1 in de uitgestelde wedstrijd tegen Roda JC. Van Jong PSV, Excelsior en FC Emmen werd verloren.

Halverwege het seizoen staat Roda JC op 31 punten, MVV op 23. Vooral het verschil in doelsaldo is opmerkelijk. Op hekkensluiter FC Dordrecht na heeft MVV het slechtste doelsaldo van de complete competitie. Met 22 doelpunten voor en 40 kijkt staat de ploeg van Klaas Wels inmiddels tegen een doelsaldo aan van -18. Zowel voor- als achterin het veld is er dus ruimte voor verbetering. Roda JC doet het met een doelsaldo van +10 een stuk beter. Onder Jurgen Streppel zet de ploeg stappen in de goede richting, al blijft het zaak om met name in de begin- en slotminuten scherp te blijven. Roda JC geeft dit seizoen te vaak een overwinning uit handen in de laatste 10 minuten van de wedstrijd. Misschien kan MVV vrijdag nog profiteren als de scherpte bij Roda wegebt.

Deze voorspellingen komen op ons wedbriefje te staan

Met Roda JC – MVV op het programma stijgt de derbykoorts in Limburg meteen. Bij de bookmakers is er weinig twijfel over wie de wedstrijd gaat winnen. Bet365 zet bijvoorbeeld de volgende odds neer voor een 1×2 weddenschap: 1.40 bij winst voor Roda, 4.50 voor een gelijkspel en 5.75 bij winst voor MVV. Dat kan in aanloop naar de wedstrijd nog iets veranderen, maar grote aanpassingen verwachten we niet.

Als we de feiten bekijken, kunnen ook wij niet om een zege voor Roda heen. Blijft de ploeg van Jurgen Streppel de volle 90 minuten bij de les, dan moet een 2-0 overwinning makkelijk haalbaar zijn. Maar er is altijd dat gevaar dat ze de teugels richting het einde van de match opnieuw laten vieren, wat ze zomaar een tegendoelpunt kan opleveren. Toch zetten wij in op Roda JC als wedstrijdwinnaar met een winstmarge van 2 doelpunten. Dylan Vente is voor ons de meest logische doelpuntenmaker.

Er worden meer wedstrijden gespeeld in de Keuken Kampioen Divisie

Er heerst altijd spanning rondom de Limburgse derby Roda JC – MVV. In de eerste volle week van 2022 hopen wij in ieder geval een mooie wedstrijd te zien! Zie je een weekend vol met Eerste Divisie-weddenschappen voor je? Zorg dan dat je vrijdag vanaf 18.45 uur al klaarzit. Op dat tijdstip openen Helmond Sport en FC Dordrecht namelijk het nieuwe voetbaljaar. Als ook Roda JC – MVV op vrijdag gespeeld is, kun je je gaan opmaken voor de resterende acht wedstrijden van het weekend:

  • Zaterdag 18.45 uur: FC Den Bosch – FC Emmen
  • Zaterdag 21.00 uur: NAC – FC Eindhoven
  • Zondag 12.15 uur: Volendam – Telstar
  • Zondag 14.30 uur: Excelsior – ADO Den Haag
  • Zondag 16.45 uur: De Graafschap – VVV
  • Zondag 20.00 uur: TOP Oss – Jong AZ
  • Maandag 18.45 uur: Jong Utrecht – Jong Ajax
  • Maandag 21.00 uur: Jong PSV – Almere City
toggle off
Gokreclame uitschakelen.