Oranje maakt zich op voor twee oefeninterlands

25 maart 2022

Voor Mark Flekken kan maart 2022 al niet meer stuk. Door blessures bij Jasper Cillessen en Justin Bijlow maakt de keeper van SC Freiburg dit weekend zijn debuut in Oranje. Dit alles gebeurt onder de bezielende leiding van Louis van Gaal, die na een coronabesmetting weer terug is langs het veld. Het is diezelfde Van Gaal die de toen nog onbekende Flekken een paar maanden geleden op het spoor kwam. Een gouden zet, want de 28-jarige doelman lijkt alles in huis te hebben om als stabiele factor te functioneren. Mark Flekken onder de lat is niet de enige nieuwigheid binnen het Nederlands elftal. In de aankomende twee oefeninterlands wil de bondscoach ook een nieuw spelsysteem gaan implementeren, dat de basis moet vormen voor het WK in Qatar. Van Gaal gaat in ieder geval vol vertrouwen de wedstrijden in, precies zoals we dat van hem gewend zijn.

Het Nederlands elftal oefent op een nieuw spelsysteem

De verwachtingen waren afgelopen zomer hoog. Maar een EK voetbal met Frank de Boer aan het roer was niet bepaald een succes. Na een roemloze nederlaag tegen Tsjechië kon Oranje na de achtste finale weer naar huis. Aan Louis van Gaal de taak om van het WK 2022 wél een succes te maken.

De eerste opdracht van Van Gaal is alvast gelukt. Via de kwalificatiewedstrijden pakte Oranje dat WK-ticket, ook al was het met de hakken over de sloot. Gelukkig kunnen we dat debacle in Montenegro (een 2-2 gelijkspel) vergeten, want nu gaat dan eindelijk de echte voorbereiding beginnen. Zaterdag staat er eerst een oefenduel tegen Denemarken op het programma. Een paar dagen later, op dinsdag 29 maart, volgt er een vriendschappelijke interland tegen Duitsland.

Winnen lijkt bij deze twee oefeninterlands eventjes bijzaak. Louis van Gaal focust zich vooral op dat nieuwe spelsysteem, dat hij er bij zijn ploeg wil inslijpen. In de bossen van Zeist is er de afgelopen week al hard gewerkt aan dit oude Chelsea-systeem. De komende dagen kunnen we zien of Oranje het systeem met drie centrale verdedigers een beetje onder de knie heeft.

Het draait in deze oefeninterlands om drie centrale verdedigers

Is het 3-4-3, 5-3-2 of toch 3-5-2? Bondcoach Louis van Gaal is er helder over: hij wil er vooral geen label op plakken. Een label of niet, het is wel duidelijk dat Oranje zijn koers gaat wijzigen. In de kwalificatieduels gaf Van Gaal de voorkeur aan 4-3-3, maar een gebrek aan sterke flankspelers bracht hem bij het systeem dat Chelsea tot voor kort onder Thomas Tuchel speelde. Ook het Nederlands elftal kende in het verleden al successen met deze manier van spelen. Tijdens het WK van 2014 pakte Oranje met een 5-3-2-opstelling een indrukwekkende 5-1 zege op Spanje. Er kleven dus goede herinneringen aan het systeem dat Louis van Gaal nu herintroduceert.

Het spelsysteem met drie centrale verdedigers is op dit moment een logische keuze aangezien de bondscoach op die posities volop opties heeft. Met onder meer Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij en Jurriën Timber zijn die verdedigende posities snel opgevuld. Toch is het even afwachten of die stevige defensie net zo goed werkt als in 2014. Toen had Van Gaal meerdere spelers voorin lopen die gemakkelijk konden scoren. Het Oranje van nu is wat dat betreft echt anders dan het Oranje van acht jaar geleden. Aan Van Gaal de opdracht om te laten zien dat die drie centrale verdedigers inderdaad voor een sterk Nederlands elftal gaan zorgen.

Oranje speelt thuis tegen Denemarken en Duitsland

Oefeninterlands zijn ideaal om nieuwe spelerscombinaties en nieuwe spelsystemen uit te proberen. Louis van Gaal maakt daar dit keer gretig gebruik van. Het is dan ook erg interessant om te zien wat Oranje tegen zijn oefenpartners kan. Al maakt dit het wedden op voetbal wel een stukje lastiger.

Het tweeluik begint zaterdag 26 maart met een wedstrijd tegen Denemarken. De ploegen trappen hun vriendschappelijke interland om 20.45 uur af in de ArenA. Bij de bookmakers is Nederland favoriet voor de overwinning. Zo zet BetCity de odds voor een 1×2 weddenschap op 1.86 (Nederland), 3.55 (gelijkspel) en 4.30. Bij een goede wedstrijd voor Oranje kunnen de odds dinsdag ook zomaar in het voordeel zijn van Van Gaal en co. Om 20.45 uur speelt Nederland dan een oefenwedstrijd tegen Duitsland, wederom in de eigen ArenA.

Op de vraag wat de bondscoach doet wanneer het systeem met drie centrale verdedigers niet werkt, antwoord hij op kenmerkende wijze: “Waarom zou het niet werken? Dat vind ik een negatieve insteek. Ik ga er vanuit dat het goed gaat”. Daarmee is meteen de toon gezet voor de twee oefeninterlands die komen gaan.

Vrijdag 1 april is de loting voor de WK-groepsfase

Het WK in Qatar wordt Louis van Gaal’s laatste kunstje als bondscoach van Oranje. Hij hoopt nog één keer te vlammen, het liefst met minstens zo’n goede prestatie als in 2014. Een gunstige loting zou alvast helpen in die route op weg naar de (halve) finale. Als Oranje beide oefeninterlands wint én Portugal zich dinsdag verslikt in Noord-Macedonië, vinden we de ploeg van Louis van Gaal terug in pot 1. Zo niet, dan krijgt Nederland een plek in pot 2 en is er een grote kans dat het met een echt topland in een poule terechtkomt. Het wordt dus spannend! De loting voor de groepsfase van het WK vindt plaats op vrijdag 1 april, om 17.00 uur Nederlandse tijd.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.