Hoe clubschulden van invloed zijn op jouw weddenschap

17 augustus 2021

In Den Haag heerste grote teleurstelling toen ADO Den Haag de Eredivisie aan het einde van het seizoen moest verlaten. Nadat de club zich dertien seizoenen lang staande wist te houden in ’s lands hoogste competitie, wachtte nu opnieuw de Eerste Divisie. Maar voor ADO is het ook wel weer lekker om wedstrijden te kunnen winnen. En dat doen de Hagenezen. Beide Eerste Divisie-duels die op het programma stonden, werden gewonnen. Een mooie seizoensstart met 6 punten dus. Tenminste, dat zou je zeggen. Want als het aan de KNVB ligt moet de club namelijk één overwinning (oftewel 3 punten) inleveren omdat de begroting niet op orde is. ADO Den Haag gaat tegen deze beslissing in beroep. Ondertussen zijn ze hard bezig om een partij te vinden die de openstaande clubschulden gaat overnemen. Dat laatste lijkt te gaan lukken. Of de club zijn 3 punten mag houden, is nog de vraag. Deze strijd tussen ADO en de KNVB laat weer eens zien dat financiële problemen een grote rol spelen binnen de voetbalwereld.

Wat de clubschulden van ADO allemaal veroorzaken

Vorig seizoen viel er weinig te juichen voor de fans van ADO Den Haag. Samen met VVV eindigde de club stevig onderaan, en nu moeten de Hagenezen zich terug zien te vechten vanuit de Eerste Divisie. Voor het zover is, is het eerst zaak om de boel op orde te krijgen. Voetbaltechnisch lijkt het niveau van de Eerste Divisie de ploeg goed te doen, want opeens wordt er weer gewonnen. Met twee overwinningen (op Jong Ajax en FC Volendam) en vijf doelpunten begint ADO Den Haag vrijdag als koploper aan de derde speelronde. Al is er een reële kans dat de club één van zijn overwinningen binnenkort moet inleveren. Het probleem is dat ADO momenteel niet voldoet aan de begrotingsregels van de KNVB. Half juni kwamen hierover de eerste berichten al naar buiten.

Op 15 juni van dit jaar was de directie van ADO Den Haag genoodzaakt om openheid van zaken te geven. Op die datum moesten alle clubs namelijk hun begroting bij de KNVB indienen. Doordat eigenaar United Vansen (UVS) zijn betalingsbelofte van 2 miljoen euro niet nakomt, zat ADO toen al in grote problemen. Acht weken extra speelruimte om orde op zaken te stellen, hebben tot nu toe geen concrete verandering gebracht. De clubschulden zijn er nog steeds waardoor de KNVB inmiddels is overgegaan op sancties. Die 3 punten mindering is slechts het begin. Want opnieuw is er een termijn van acht weken afgesproken om een sluitende begroting te leveren. Lukt dat niet, dan komen er 3 extra strafpunten bij. In het uiterste geval kan ADO zelfs zijn proflicentie kwijtraken. Het vinden van een nieuwe eigenaar is dus dringender dan ooit.

Neem de berichten serieus als je gaat wedden op voetbal

ADO Den Haag is zeker niet de eerste voetbalclub die tegen de financiële regels van de voetbalbond aanloopt. Het overkomt zelfs ploegen die helemaal aan de top van het Europese voetbal staan. Zo konden ze eerder deze maand in Barcelona niet om de verkoop van Lionel Messi heen. De hoge transferuitgaven en spelerslonen hadden Barça een schuld van bijna 1,2 miljard opgeleverd. De strenge financiële regels van de Spaanse voetbalbond deden de rest. FC Barcelona kon niets anders doen dan zijn sterspeler op een vliegtuig richting Parijs zetten om zo zijn clubschulden enigszins binnen de perken te houden.

In het Engelse Manchester hebben ze ook de nodige ervaring met financiële strubbelingen. Het grote Man City werd in 2020 veroordeeld tot een tweejarige Europese ban. De club zou namelijk het jaarlijkse sponsorbudget in de papieren kunstmatig hebben opgevoerd waardoor het investeren in nieuwe spelers kon doorgaan. Dat gesjoemel vonden ze bij de UEFA niet zo leuk. Het oordeel van twee seizoenen zonder Europees voetbal werd uiteindelijk in hoger beroep teniet gedaan.

Wanneer je gaat gokken op voetbalwedstrijden, moet je dit soort berichten over clubschulden of gesjoemel met financiën echt serieus nemen. Het kan namelijk invloed hebben op de rest van het seizoen. Wat als ADO Den Haag nogmaals 3 punten in mindering krijgt? En wat als de financiële problemen voor meer en meer vertrekkende spelers zorgen? In dat geval wordt het wel heel lastig om die goede start een vervolg te geven en in de top van Eerste Divisie te eindigen.

Hoe moet het nu verder met ADO Den Haag?

FC Barcelona moest Messi verkopen; bij Manchester City liep het verhaal met een sisser af. Voor ADO Den Haag is het nog afwachten wat de precieze gevolgen gaan zijn. De club is in beroep gegaan tegen de eerste sanctie, en de Hagenezen hebben de hoop dat ze de zaak gaan winnen. Op zakelijk vlak lijkt de toekomst er sowieso wat rooskleuriger uit te zien. Het Chinese United Vansen staat volgens de laatste berichten op het punt om zijn aandelen van de hand te doen. Een aantal Haagse zakenlieden (waaronder Martin Jol) willen ADO Den Haag er weer bovenop helpen. Als alles goed gaat, kan het probleem met de clubschulden in de loop van deze week tot een eind komen.

Al deze financiële strubbelingen houden het bestuur van ADO Den Haag de laatste maanden flink bezig. De spelers moeten zich ondertussen blijven focussen op het voetbal. Vrijdag is het tijd voor de derde competitiewedstrijd van 2021/22, met mede-degradant FC Emmen als tegenstander. Het is een wedstrijd zonder een echte favoriet, en dat maakt het wedden op dit Eerste Divisie-duel alleen maar boeiender. Voor ADO Den Haag zou een overwinning een mooie opsteker zijn. Zet jij je geld in op de Hagenezen of geloof je toch in een zege voor Emmen? Aan jou de keuze.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.