Het is officieel: Louis van Gaal wordt bondscoach

4 augustus 2021

Het duurde langer dan verwacht, maar eindelijk heeft de KNVB een officiële bevestiging de wereld ingestuurd: Louis van Gaal is de nieuwe bondscoach van Nederland. Zodra Frank de Boer zijn vertrek bij Oranje aankondigde, was het al snel duidelijk dat de KNVB maar één opvolger voor ogen had. Zelfs de bijna open sollicitatie van Giovanni van Bronckhorst bracht daar geen verandering in. De voetbalbond wilde graag opnieuw een wereldkampioenschap met Louis van Gaal aan het roer en die wens gaat nu uitkomen. Natuurlijk gaat Van Gaal het niet alleen doen. De inmiddels 69-jarige Amsterdammer heeft de hulp ingeroepen van assistenten Danny Blind en Henk Fraser. Frans Hoek gaat de taak van keeperstrainer op zich nemen. Kunnen de nieuwe bondscoach en zijn gevolg het Nederlands elftal weer goed op de rit krijgen zodat dat WK van 2022 een succes wordt? Vanaf september krijgen we daar alvast stukje bij beetje zicht op, want dan gaan de kwalificaties weer verder.

Louis van Gaal moet de teleurstellende reeks doorbreken

Frank de Boer was nog niet eens officieel vertrokken bij het Nederlands elftal en de speculaties over een nieuwe bondscoach waren al in volle gang. Namen als Henk ten Cate, Fred Rutten en Erik ten Hag kwamen voorbij. Zij bedankten allemaal voor de positie, zelfs nog voordat de KNVB hen als serieuze optie kon overwegen. Ook over een eventuele buitenlandse bondscoach werd in de media vrijuit gefilosofeerd. In onder andere België hebben ze daar al goede ervaring mee. Maar steeds klonk die ene vraag: is Nederland wel klaar voor een bondscoach van buiten de eigen landsgrenzen? De KNVB is dat zeker niet. Al snel bleek dat de voetbalbond Louis van Gaal als dé kandidaat zag om Oranje naar nieuwe successen te leiden. Hiermee is het de derde keer dat de Amsterdammer als bondscoach aan de slag gaat.

Na jarenlang coach te zijn geweest in het clubvoetbal (waaronder Ajax en FC Barcelona), ging Louis van Gaal in 2000 voor het eerst in zijn carrière aan de slag als bondscoach. Dit werd de grootste teleurstelling uit zijn trainersloopbaan, want kwalificatie voor het WK in Zuid-Korea en Japan zat er niet in. Gedesillusioneerd vertrok Van Gaal weer naar Barcelona, waar hij opnieuw als trainer aan de slag kon. In 2012 klopte de KNVB opnieuw aan bij de markante oefenmeester. Dit keer slaagde hij wél in zijn ambities. Tijdens het WK van 2014 loodste hij het Nederlands elftal naar een verrassende derde plaats. Met die derde plaats in het achterhoofd is het niet zo gek dat de KNVB Van Gaal weer heeft binnengehaald om zo de teleurstellende reeks van het Nederlands elftal te doorbreken.

Richting het WK gaat het zoals Van Gaal het wil

Het gaat de laatste jaren niet zoals gehoopt met het Nederlands elftal. Na twee gemiste eindtoernooien stond Oranje dit jaar eindelijk weer op een groot kampioenschap, maar echt verrassen konden Depay en consorten niet. Frank de Boer kon niet anders dan zijn conclusies trekken en zijn ontslag indienen bij de KNVB. Nu is Louis van Gaal voor de derde maal in zijn carrière aan zet.

Het duurde even voordat de deal met de KNVB definitief rond was. In het begin gingen er zelfs geruchten rond dat sommige spelers het hartgrondig oneens waren met de aanstelling van Van Gaal. Vooral de namen van Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum vielen regelmatig, al ontkenden zij stelling. Of de spelers blij zijn met de keuze van de KNVB of niet, met Louis van Gaal krijgt Oranje sowieso een bondscoach die stevig in zijn schoenen staat en weinig tegenspraak duldt. Van Gaal is degene die beslist en alles moet gaan zoals hij dat wil. Zo heeft de KNVB ongetwijfeld ook weinig te zeggen gehad over de aanstelling van assistent-bondscoaches Blind en Fraser. Het is de keuze van Van Gaal en de voetbalbond kan niet anders dan daar op vertrouwen.

De tijd is kort, maar aan (zelf)vertrouwen geen gebrek

Frank de Boer was misschien niet de beste keuze voor een bondscoach. Toch is het afwachten of Louis van Gaal direct al het tij kan keren. Het probleem is namelijk dat er te weinig tijd is om van alles te veranderen. Daar moet je echt rekening mee houden als je gaat gokken op voetbal! De WK-kwalificaties staan voor de deur en Van Gaal heeft eigenlijk maar twee trainingen de tijd om Oranje een beetje naar zijn hand te zetten. Eind augustus verzamelt het Nederlandse team in Zeist en op woensdag 1 september staat er al een belangrijke wedstrijd te wachten. Het is het eerste kwalificatieduel voor het WK in Qatar, onder leiding van Van Gaal. Met Frank de Boer langs de zijlijn zijn er drie van de tien wedstrijden afgewerkt. Dit leverde twee overwinningen en één verlies op.

Door het verloren duel tegen Turkije mag Oranje tijdens de overige WK-kwalificatieduels niet te veel punten meer laten liggen. Die wedstrijd van 1 september, met Noorwegen als tegenstander, moet het vertrouwen geven dat Nederland onder Louis van Gaal de kwalificatiereeks met succes gaat voltooien. Maar ja, in Noorwegen speelt een van de beste spitsen van dit moment: Erling Haaland. Van Gaal heeft voor zijn eerste serieuze wedstrijd als de nieuwe bondscoach dus meteen een zware taak op zich wachten.

Als er één iemand is die vertrouwen heeft in de trainerskwaliteiten van Louis van Gaal, dan is het Louis van Gaal zelf. Aan zelfvertrouwen geen gebrek, maar de korte tijdspanne kan het hem lastig maken. Wat dat betreft kan hij weinig anders dan voorlopig doorgaan op de weg die De Boer is ingeslagen. Al gebeurt dat ongetwijfeld met dat typische Van Gaal-sausje eroverheen. Wij kunnen alvast niet wachten om te zien wat de derde periode onder Louis van Gaal ons gaat brengen!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.