Hoe werkt live wedden op voetbal?

Je gaat er echt voor zitten als er ergens een goede voetbalwedstrijd te zien is. Is het weer tijd voor de klassieker tussen Ajax en Feyenoord? Er is geen twijfel over mogelijk, dit wil je live zien! Ook de wedstrijden in de Champions League en van het EK of WK voetbal staan natuurlijk hoog op je lijstje. Je wilt van minuut tot minuut volgen wat er gebeurt zodat je met eigen ogen kunt zien wie er met de winst vandoor gaat. Met twee topclubs op het veld kan er tijdens dit soort duels echt van alles gebeuren. Snoeiharde overtredingen wisselen zich af met mooie doelpunten en verrassende acties. Van tevoren is het soms lastig te voorspellen hoe de wedstrijd gaat verlopen. Gelukkig hoef je nog geen keuze te maken voordat de spelers het veld opkomen. Je kunt gewoon afwachten en kijken wat de wedstrijd je brengt. Maar wacht niet té lang af. Live wedden op voetbal is namelijk een kwestie van goed timen. Alleen zo kun je de bookmaker te slim af zijn.

Live wedden: laat je leiden door wat de wedstrijd brengt

Verrassingen horen bij het voetbal. Kijk maar naar de strijd tussen FC Barcelona en Bayern München in de kwartfinale van de Champions League 2019/2020. Vooraf waren de experts het over één ding eens: het zou sowieso een zwaarbevochten duel worden tussen twee Europese topclubs. Bayern was volgens de bookmakers licht in een voordeel, maar echte overtuiging was er niet. Een krappe 1-2 lag eerder in de lijn der verwachting. De wedstrijd verliep alleen totaal anders dan iedereen had verwacht. Met een 1-2 op je wedbriefje had je de weddenschap toch echt verloren. Al in de eerste minuten bleek dat Barça totaal niet op kon tegen het dominante Bayern München. Binnen een half uur stond er een 1-4 op het scorebord, en in de tweede helft werd deze stand nog eens verdubbeld. Dat had niemand zien aankomen.

Met een live weddenschap kun je meteen op dit soort verrassingen anticiperen. Je ziet dat Barcelona het moeilijk heeft en daar pas je je voorspelling op aan. Live weddenschappen zijn dan ook ideaal voor wedstrijden waarbij je van tevoren amper kunt voorspellen wat er gaat gebeuren. Zelfs matches waarbij er wél een duidelijke favoriet is, worden interessanter met een live bet. Een ploeg moet de wedstrijd op papier misschien makkelijk kunnen winnen, maar de praktijk is soms anders. Als de topscorer een slechte dag heeft en de tegenstander juist vol fanatisme op het veld staat, is die overwinning opeens niet zo zeker meer. Met een live weddenschap is dat geen probleem. Want jij reageert gewoon op datgene wat er op het veld gebeurt. 

Inzetten tijdens de 90 minuten speeltijd

Zodra de nieuwe week aanbreekt, verschijnen de eerste weddenschappen voor het volgende weekend al online. Je hebt dagen de tijd om je voor te bereiden op die ene interessante Eredivisiewedstrijd. Hiermee lijken de pre-match weddenschappen in het voordeel te zijn, maar je verandert meteen van mening als blijkt dat de grote favoriet hopeloos uit vorm is en maar niet in de wedstrijd komt. Je kunt alleen maar machteloos toekijken hoe jouw inzet verloren gaat. Je mag immers niets meer veranderen als de weddenschap eenmaal staat en de wedstrijd begonnen is. Dat is bij een live weddenschap wel anders.

Wanneer je live gaat wedden op voetbal, heb je in principe 90 minuten de tijd om de knoop door te hakken. Dat zijn precies de 90 minuten die een voetbalmatch duurt. Bij een live weddenschap bepaal je zelf op welk moment in de wedstrijd je inzet. Ga je voor een vroege weddenschap, dan neem je natuurlijk wat risico. Na de rust kantelt de wedstrijd misschien volledig en dan ben je alsnog je inzet kwijt. Wanneer je op een laat moment inzet (bijvoorbeeld met behulp van de 79e minuut strategie), neemt de kans op winst meteen flink toe. Er zijn relatief weinig duels die in de laatste paar minuten worden beslist, en van die wetenschap kun je met een live bet handig gebruikmaken. Die afwachtende houding kost je wel wat winst. Bij het wedden op voetbal gaan zekerheid en een hoog winstbedrag nu eenmaal niet samen. 

Timing is alles, want de bookmaker kijkt met je mee

Met een live weddenschap kun je echt niet passief afwachten tot de wedstrijd bijna over is en je de uitslag op een presenteerblaadje krijgt aangekomen. Sterker nog, live wedden vraagt om continue focus en een perfecte timing. Het moment van inzetten is namelijk bepalend voor de winst die je maakt.

Tijdens een voetbalwedstrijd kan elke verdedigende actie, elke pass, elke overtreding en elke aanval van invloed zijn. Maar ook zoiets simpels als het percentage balbezit is veelzeggend. Neemt het balbezit van thuisploeg toe, dan weet je dat de druk wordt opgevoerd en dat de kans op een overwinning verder toeneemt. De bookmakers houden dit soort statistieken nauwlettend in de gaten. Net als jij zien zij dat een elftal begint te domineren en dat de spelers steeds dichter bij een doelpunt komen. Die toenemende kans op een overwinning is gevaarlijk voor de bookmaker. Daarom stellen de odds compilers de waarde van de weddenschap meteen naar beneden bij. Bij het live wedden op voetbal kun je vaak gemakkelijk zien welke quoteringen zojuist omhoog of omlaag zijn gehaal. Veel bookmakers hanteren een systeem met rode en groene pijltjes waardoor je de getallen niet voortdurend in de gaten hoeft te houden. Aan de pijltjes zie je namelijk in één oogopslag wat er veranderd is.

Doordat de bookmakers de quoteringen tijdens de wedstrijd mogen aanpassen (en dat ook volop doen!), is het zaak dat je snel reageert wanneer je een goede kans spot. Alleen door snel te reageren kun je de bookmaker te slim af zijn zodat je nog steeds van goede quoteringen profiteert. Wacht je te lang, dan is de waarde van de weddenschap inmiddels al aangepast. Met live wedden op voetbal ben je dus voortdurend bezig om het juiste moment te vinden. Voor beginnende gokkers is dat nog lastig, maar dat probleem lost zich vanzelf op zodra je vaker live weddenschappen. Opeens herken je goede kansen en kun je steeds beter voorspellen hoe de rest van de wedstrijd gaat verlopen. En dat is precies wat je nodig hebt om succesvol te zijn met je live bets. Nadat je hebt ingezet, blijven de quoteringen de rest van de wedstrijd uiteraard gewoon op en neer gaan. Voor jouw weddenschap maakt dat niets meer uit. De quoteringen die golden op het moment dat jij je voorspelling doorgaf, blijven de rest van de match staan. Nu maar hopen dat de juiste timing jou een mooi geldbedrag oplevert. 

Live wedden en live kijken: de perfecte combinatie

Je bent constant overwegingen aan het maken wanneer je live wedt op voetbal. Is dit een goed moment van inzetten of kun je beter nog even afwachten? En zijn de quoteringen hoog genoeg om het risico te nemen of gaat de weddenschap voor jouw gevoel te weinig winst opleveren als je nu inzet? Dit soort vragen kun je natuurlijk het beste beantwoorden wanneer je live naar de wedstrijd zit te kijken. Met je eigen ogen zie je nu eenmaal dingen die in statistieken maar moeilijk te vatten zijn. Gelukkig zijn er genoeg voetbalwedstrijden die je live kunt zien, ofwel in het stadion ofwel op tv of via een livestream. Grote toernooien zoals de Europa League, Champions League en het EK of WK voetbal zijn bijvoorbeeld geen enkel probleem. Maar ook van de gewone voetbalcompetities worden er heel wat duels rechtstreeks uitgezonden. Het kost je ongetwijfeld weinig moeite om een plek te vinden waar de klassieker tussen Ajax en Feyenoord live te zien. Handig, want nu zie je elke actie en elke doelpoging rechtstreeks gebeuren. Dit helpt je meteen om een goede inschatting van de wedstrijd te maken. 

Wat als er geen live beelden zijn?

Tussen het aanbod zitten regelmatig wedstrijden waar je graag live op wilt wedden, maar die niet via tv of een livestream te volgen zijn. In dat geval ben je aangewezen op de vele statistieken. Tijdens een wedstrijd wordt er werkelijk van alles bijgehouden. Het aantal grote kansen, het aantal gemiste kansen, het percentage balbezit, het aantal hoekschoppen, de nauwkeurigheid van de passes en al dat soort zaken meer. Dit is natuurlijk waardevolle informatie wanneer je probeert om je een goed beeld te vormen van wat er op het veld gebeurt. Soms worden deze statistieken ook nog ondersteund door een grafische weergave van de wedstrijd. Die grafische weergave kan zomaar de doorslag geven als je op zoek gaat naar een mooie weddenschap.

Over weddenschappen gesproken… de live wedstrijden bieden genoeg opties om het wedden voor iedereen interessant te houden. Alle standaard opties zijn aanwezig, van 1×2 weddenschappen en over/under weddenschappen tot het wedden op de correcte score en de eerste doelpuntenmaker. Daarnaast bieden live wedstrijden de mogelijkheid tot een aantal instant bets. Voorspel bijvoorbeeld het moment waarop de volgende goal valt of zet je geld in op de eerstvolgende speler die het doel weet te raken. Dit soort instant bets maken het live wedden keer op keer spannend.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.