Beginnershandleiding: zo werkt gokken op voetbal

Ajax en Feyenoord komen het veld op voor de enige echte klassieker uit de Eredivisie. Als de scheidsrechter zijn muntje gooit en de ploegen zich opmaken voor de aftrap, stijgt de spanning snel. Want jij weet, deze wedstrijd kan geld opleveren. Je hebt je voorspelling doorgegeven aan de bookmaker en nu is het afwachten. Jouw ingeleverde wedbriefje kan zomaar een reden zijn om te juichen, maar dan moeten de clubs tijdens die 90 minuten speeltijd wel het spel laten zien dat je verwacht. Bij elke aanval, elk doelpunt en elke overtreding neemt de spanning in je lijf verder toe. Met een schuin oog kijk je ondertussen naar de klok om te zien of er nog genoeg tijd is voor dat laatste benodigde doelpunt. Komt die goal er of niet? Anderhalf uur lang spanning en hopelijk die ontlading aan het einde van de wedstrijd: dat is gokken op voetbal. 

Gokken op voetbal doe je bij een bookmaker

Tijdens een EK of WK voetbal komt van alle kanten die ene vraag: “wil je meedoen met onze voetbalpool?”. Wanneer dit soort grote toernooien op de kalender staan, wil iedereen opeens een gokje wagen. Maar als echte liefhebber van het voetbalspel neem je natuurlijk geen genoegen met zo’n vriendenpool die maar eens in de twee jaar tot leven komt. Sterker nog, je wilt elke week kunnen inzetten op de meest uiteenlopende wedstrijden van over de hele wereld. Dat kan! Je hoeft je alleen maar in te schrijven bij een online bookmaker en de complete voetbalwereld gaat voor je open.

Iedereen die het gokken op voetbal serieus wil aanpakken, komt automatisch terecht bij een bookmaker. Deze online wedkantoren regelen werkelijk alles wat met gokken te maken heeft. Allereerst zorgen ze voor een goed beveiligd platform. Daarnaast zetten ze lange lijsten met wedstrijden online, bepalen ze de waarde van elke weddenschap én zorgen ze ervoor dat de gemaakte winst automatisch in je account wordt bijgeschreven. Jij hoeft je alleen maar met het wedden bezig te houden. Inschrijven bij een online bookmaker als TOTO is heel eenvoudig. Na het invullen van een paar persoonlijke gegevens (onder andere naam, adres en rekeningnummer) is dat spelersaccount voor jou. Let wel op dat je na de inschrijving ook meteen de bonus meepakt. Die free bets, stortingsbonussen en risicovrije weddenschappen geven je direct een vliegende start. 

De hele voetbalwereld staat voor je open

Zodra je account is aangemaakt en je voldoende speelsaldo hebt, kan het gokken beginnen. Maar ja… waar ga je als eerste op wedden? Bij de EK’s en WK’s is alles lekker overzichtelijk. Je focust je op één toernooi en het aantal wedstrijden is daardoor beperkt. Dat verandert wanneer je gaat gokken bij een online bookmaker. Bij dit soort wedkantoren kun je namelijk geld inzetten op competities en toernooien uit alle hoeken van de wereld. Wie graag in Europa blijft, kan zich gaan verdiepen in de Engelse Premier League, Duitse Bundesliga, Spaanse La Liga of de Italiaanse Serie A. Uiteraard is er ook volop aandacht voor toernooien als de Champions League en de Europa League. Vergeet daarnaast de kleinere competities en lagere divisies niet. Zo kun je gewoon inzetten op een duel uit de Roemeense Liga 1 of de Dritte Bundesliga uit Duitsland.

De wereld is natuurlijk groter dan Europa alleen. Als je de lange lijsten met competities bekijkt, ontdek je meteen dat de bookmakers letterlijk de hele wereld voor je openzetten. Je kunt bijvoorbeeld wedden op de Chinese Super League of de Australische A-League. Of ben je meer een liefhebber van het Braziliaanse voetbal en verdiep je je graag in de Série A? Ook toernooien als de Afrika Cup en de Copa Libertadores worden niet vergeten. Deze enorme variatie biedt een groot voordeel. Door de verschillende tijdszone staat er namelijk op elk moment van de dag wel een wedstrijd op het punt van beginnen. Je rolt dus zo van de ene in de andere voetbalmatch. 

Over/under, 1×2, Asian handicap en meer voetbalweddenschappen

Bij de vele voetbalpools die tijdens de EK’s en WK’s tot leven komen, is de opdracht vrij simpel: voorspel welk van de twee ploegen de wedstrijd wint. Om het iets ingewikkelder te maken, kun je misschien nog inzetten op de correcte eindstand. Maar daarmee houdt het echt wel op.

Bij een online bookmaker heb je veel meer keuze als je gaat wedden op voetbal. Natuurlijk, je kunt nog steeds inzetten op de winnaar van de match. We hebben het dan over de populaire 1×2 weddenschap. Ook de correcte score-weddenschap is bij elke bookmaker terug te vinden. Misschien verwacht je dat de thuisploeg er met een krappe 1-0 of juist ruime 3-1 zege vandoor gaat. Het is te hopen dat de juiste eindstand op je wedbriefje staat, want met de correcte score-weddenschap kun je heel wat winst maken. Wil je eens iets anders, scrol dan vooral eens door de lange lijst met wedopties. Je komt onder andere de volgende wedopties tegen:

  • Over/under weddenschap: aan jou de taak om te voorspellen of er meer (over) of minder (under) doelpunten/corners/kaarten komen dan de gestelde norm.
  • Draw No Bet en Dubbele Kans: beide zijn varianten op de 1×2 weddenschap. Bij een Draw No Bet telt de gelijkspeloptie niet mee. Mocht er toch een 0-0, 1-1 of 2-2 op het scorebord staan, dan krijg je de inzet terug. Bij een Dubbele Kans-weddenschap mag je twee van de drie opties aanvinken. Zet bijvoorbeeld in op een gelijkspel én een overwinning voor de bezoekers. Op deze manier heb je dubbel zoveel kans om de weddenschap te winnen.
  • Halftime/fulltime weddenschap: een 1×2 weddenschap, maar dan verdeeld over twee momenten in de wedstrijd. Je voorspelt namelijk de situatie bij rust en aan het einde van de wedstrijd.
  • Asian Handicap: als het niveauverschil tussen de twee clubs groot is, kan het interessant zijn om de underdog een virtuele voorsprong te geven. Wat gebeurt er als bij aanvang van de wedstrijd al een 0-2 stand op het scorebord staat? Dat is de vraag waar het bij de Asian handicap om draait.
  • Spelersweddenschap: de individuele kwaliteiten zijn minstens zo belangrijk als het elftal als geheel. Geef bijvoorbeeld de naam door van de eerste doelpuntenmaker of richt je op de speler met de meeste assists. Met dit soort weddenschappen hoef je je maar op één persoon te focussen. Wat de rest van het elftal doet, is bijzaak. 

De rol van quoteringen

De ene weddenschap is lastiger te winnen dan de andere. Zo levert een 1×2 weddenschap een theoretische winkans op van 33%. Er zijn immers maar drie uitslagen mogelijk, en op één van die drie heb jij je geld gezet. Bij een Dubbele Kans-weddenschap loopt dit percentage alweer op naar 66%. Kijken we naar de correcte score-weddenschap, dan is de winkans beduidend kleiner. Een wedstrijd kan in 0-0, 1-0, 0-1, 1-1, 2-1 of 1-2 eindigen. En daarmee is het rijtje met mogelijke uitslagen nog lang niet compleet. Deze kleinere winkans wordt door de bookmakers gecompenseerd met hogere quoteringen. Want hoe moeilijker het is om een weddenschap te winnen, hoe hoger de winst gaat zijn. Dit geldt niet alleen voor het type weddenschap waar je voor kiest. De bookmakers kijken namelijk ook naar de wedstrijd zelf. 

Als FC Barcelona tegen Real Madrid speelt, staat je een heel andere wedstrijd te wachten dan wanneer de ploeg het opneemt tegen de hekkensluiter van La Liga. Dat is meteen terug te zien aan de quoteringen! Bij die tweede wedstrijd heeft het namelijk weinig zin om in te zetten op een overwinning voor Barça. De waarde van deze weddenschap komt hoogstwaarschijnlijk niet boven de 1.10 à 1.15 uit. Het duel met Real is wat dat betreft een stuk interessanter. De bookmakers kunnen maar lastig voorspellen welke ploeg gaat winnen, en dat vertaalt zich automatisch in hogere quoteringen.

Voetbalgokken begint met een goede voorbereiding

Quoteringen zeggen veel. Toch gaat het je veel geld kosten als je bij elke wedstrijd blind het oordeel van de bookmaker volgt. Houd altijd in je achterhoofd houden dat ook de wedkantoren er regelmatig naast zitten. Er is daarom maar één manier om aan de weddenschappen te beginnen. Je moet namelijk zelf onderzoek doen zodat je goed weet wat er speelt.

Bij de meeste online bookmakers kun je gemakkelijk in de statistieken duiken. Vooral van de grotere competities zijn er uitgebreide gegevens beschikbaar. Zo zie je in één oogopslag hoe vaak een ploeg gemiddeld scoort en hoe de onderlinge wedstrijden in het verleden zijn verlopen. Dit soort informatie helpt je alvast om een duidelijk beeld te vormen van het duel dat komen gaat. Vergeet ook niet om je in het actuele voetbalnieuws te verdiepen. Alleen dan weet je of er blessures zijn of dat er misschien andere problemen zijn binnen een ploeg. Gelukkig hoef je niet alle informatie zelf te analyseren. Op gokkenopvoetbal.nl vind je regelmatig handige voorbeschouwingen en voetbalnieuwtjes die je kijk op de wedstrijden kunnen veranderen. Dit helpt je om de juiste beslissing te nemen wanneer je gaat gokken op voetbal.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.