Giovanni van Bronckhorst jaagt met Rangers op Europa League-titel

17 mei 2022

In de Europa League was er dit seizoen weinig Nederlandse inbreng. Alleen PSV speelde de groepsfase, maar met een derde plek waren ze redelijk kansloos voor een vervolg in het toernooi. Ondanks de snelle uitschakeling van alle Nederlandse clubs, staat er in de finale toch een landgenoot op een cruciale positie. Trainer Giovanni van Bronckhorst staat woensdag 18 mei (aftrap 21.00 uur) langs de zijlijn bij de Europa League finale Eintracht Frankfurt – Rangers FC. Onder zijn bezielende leiding zijn de Rangers maar één wedstrijd verwijderd van een Europese hoofdprijs. De euforie in Schotland is groot, maar de ploeg van Van Bronckhorst is er nog niet. Eintracht Frankfurt is favoriet bij de bookmakers, al zegt dat in zo’n Europese finale maar weinig.

Leidt Giovanni van Bronckhorst de Rangers naar een Europese beker?

Voormalig Oranje-international Giovanni van Bronckhorst heeft zich helemaal gesetteld in Glasgow. Op het moment dat hij het hoofdtrainerschap in november 2021 van Steven Gerrard overnam, deed hij zijn voorganger snel vergeten. In de eerste twee maanden dat Van Bronckhorst en assistent-trainer Roy Makaay bij Rangers FC aan het roer stonden, werd er niet één competitieduel verloren. Pas op 2 februari leed de ploeg zijn eerste nederlaag in een uitwedstrijd bij aartsrivaal Celtic. Datzelfde Celtic heeft dit seizoen de landstitel voor de neus van de Rangers weggekaapt, maar met een gat van 4 punten was het verschil klein.

In zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van de Rangers kon Giovanni van Bronckhorst zijn club geen landstitel bezorgen. Winst in de Europa League zou natuurlijk de perfecte revanche zijn. Het is ook al lang geleden dat de Schotse club een Europese prijs binnenhaalde. In 1972 pakte Rangers FC met winst in de Europa Cup II zijn eerste en enige Europese beker ooit. Precies 50 jaar later kan het in Glasgow opnieuw feest zijn. Maar trainer Oliver Glasner steekt daar met zijn Eintracht Frankfurt graag een stokje voor.

Rangers FC moet in de Europa League finale bij de les blijven

Voor Rangers FC is de Europa League finale een definitieve afsluiter van een zware periode. De club raakte in 2012 failliet en moest weer helemaal vanaf nul beginnen. Dat er nu een serieuze kans is op een Europese beker, is natuurlijk een mooie beloning voor het harde werk.

Op de route naar de Europa League finale tegen Eintracht Frankfurt schakelden de Rangers onder andere RB Leipzig (halve finale), SC Braga (kwartfinale) en Sparta Praag (groepsfase) uit. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst gaat de finale in met een comfortabele 3-1 overwinning in de Scottish Premiership. Dat is alvast een mooie generale voor de ontmoeting met Eintracht Frankfurt.

Die 3-1 van afgelopen zaterdag is tekenend voor de wedstrijden die de Rangers de laatste weken spelen. De club scoort zeker twee goals per match, maar (en dat is enigszins zorgelijk voor Van Bronckhorst) de Rangers weten zelden een clean sheet te houden. Eintracht Frankfurt is niet de enige zijn die hiervan kan profiteren. In de Europa League van 2021/22 verloren de Rangers al vijf van hun wedstrijden. Giovanni van Bronckhorst moet zijn spelers dus bij de les houden als ze de eerste Schotse ploeg willen zijn die de Europa League wint.

Het nog ongeslagen Eintracht Frankfurt ruikt zijn kansen

Rangers FC treft in Eintracht Frankfurt een zeer terechte finalist. De Duitsers hebben dit seizoen nog niet één wedstrijd in de Europa League verloren. En dat terwijl de ploeg van Oliver Glasner zeker niet de minste tegenstanders op zijn route tegenkwam. In de halve finales won Eintracht met 2-1 en 1-0 van West Ham United; in de kwartfinales was het uiteindelijk met 1-1 en 3-2 te sterk voor FC Barcelona. Ook Real Betis moest eraan geloven.

Die ongeslagen status in de Europa League bezorgt Eintracht Frankfurt bij de bookmakers de favorietenrol. De Frankfurters maken die status als favoriet graag waar, want ook zij kunnen zeker een Europese prijs gebruiken. In de huidige opzet heeft Eintracht nog nooit de Europa League-titel behaald. In 1980 was daar wel winst in de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League. Maar dat is alweer 42 jaar geleden.

Het winnen van de Europa League-finale zou voor Eintracht Frankfurt een echte goedmaker zijn voor het verder matige voetbalseizoen. De club werd teleurstellend elfde in de Bundesliga, en de laatste speelronde van afgelopen weekend leverde Eintracht een 2-2 gelijkspel tegen Mainz op. Glasner spaarde in die wedstrijd overigens een aantal spelers zodat zijn ploeg woensdag 18 mei fris op het veld van het Ramón Sánchez Pizjuán stadion in Sevilla verschijnt.

Wedden op de Europa League-finale Eintracht Frankfurt – Rangers FC

“Eerlijk gezegd ben ik gewoon vereerd dat ik de finales mag spelen. Niet heel veel managers van de Rangers hebben een Europese finale mogen spelen. En slechts eentje heeft hem gewonnen”, zo laat Giovanni van Bronckhorst weten aan De Telegraaf. De laatste Europese finale dateert al weer van 2008, toen Rangers FC in de UEFA Cup met 2-0 van Zenit Sint-Petersburg verloor. Gaat er nu wél een titel komen?

De bookmakers hebben Eintracht Frankfurt in het vizier als favoriet voor de titel. De odds voor een 1×2 weddenschap liggen rond de 2.30 voor Frankfurt (1), 3.45 voor een gelijkspel (x) en 3.10 voor de Rangers. Eintracht heeft dit seizoen in al zijn Europa League-wedstrijd gescoord, en ook bij de ploeg van Giovanni van Bronckhorst weten ze wat scoren is. Verwacht dus doelpunten aan beide kanten als je gaat gokken op voetbal. Ondanks dat Eintracht Frankfurt ongeslagen is in de Europa League, zijn wij trouwens niet overtuigd dat de Duitsers er met de titel vandoor gaan. De Rangers spelen een prima seizoen, terwijl Eintracht buiten de Europa League om toch wat tegenvalt. Welke club volgt Villarreal op als kampioen? We gaan het woensdag 18 mei vanaf 21.00 uur zien.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.