Feyenoord speelt woensdag zijn Europese finale

23 mei 2022

In Rotterdam en omstreken is de finalekoorts inmiddels flink opgelopen. Shirts met teksten als ‘AS Roma – Feyenoord, Conference League Final 25th of May 2022’ zijn bijna niet aan te slepen. Voor het eerst sinds twintig jaar staan de Rotterdammers weer in een Europese finale en dat levert onder de Feyenoord-fans heel wat enthousiasme én zenuwen op. Om alle gekte in eigen stad te ontlopen, hebben Arne Slot en zijn ploeg de Portugese rust opgezocht voor een trainingskamp. Feyenoord wil op deze manier fit, scherp en vooral vol ambitie beginnen aan die Conference League finale in Tirana. Maar AS Roma is een pittige tegenstander. Bij de bookmakers zijn de Romeinen zelfs licht favoriet voor de titel. Dat is trouwens niet verkeerd, want zo kun je heel wat verdienen als je gaat wedden op een Europese beker voor Feyenoord.

Het eerste finalecadeau is al binnen

AS Roma is niet van plan om Feyenoord woensdag iets cadeau te geven. De Rotterdammers zullen hard moeten strijden als ze die Europese beker willen binnenslepen. Toch is het eerste cadeautje vanuit Roma al weggegeven. Doordat de ploeg van José Mourinho zich via de Serie A op de valreep voor de groepsfase van de Europa League plaatste, ontvangt Feyenoord namelijk het Europese ticket dat bij de Conference League finale hoort.

Een titel of niet, voor Europese plaatsing maakt het niets meer uit. Zelfs als AS Roma woensdag 25 mei de beker mee naar huis neemt, krijgt Feyenoord voor volgend seizoen een plek in de groepsfase van de Europa League. Een mooie upgrade, aangezien de derde plek van de Eredivisie niet meer opleverde dan de Europa League play-offs.

Feyenoord verloor nog nooit een Europese finale

Dat ticket voor de Europa League groepsfase is mooi genomen, maar Feyenoord hoopt meer over te houden aan het spelen van die Conference League finale. Er is in ieder geval één feitje dat alvast hoop geeft: Feyenoord heeft nog nooit een Europese finale verloren.

Oké, de laatste finale stamt alweer uit 2002. Bovendien zijn de Europese finales met gemak op één hand te tellen. Maar de drie finales die Feyenoord in de geschiedenis speelde (Europacup I in 1969/70 en de UEFA Cup in 1973/74 en 2001/02), waren allemaal goed voor een titel. Als je graag met een positieve blik naar de Conference League finale AS Roma – Feyenoord kijkt, is dit een feitje om te onthouden. Vier op een rij zou ook een mooie prestatie zijn.

Het Europese seizoen loopt lekker voor Feyenoord

Het Feyenoord van Arne Slot verloor dit seizoen nog geen enkele Europese wedstrijd. Zelfs tegen het taaie Olympique Marseille kwam er een 3-2 winst en een 0-0 gelijkspel op het scorebord te staan. Hiermee laten de Rotterdammers wel zien dat er in de Conference League geen tegenstanders zijn om bang voor te zijn.

De 3-2 op L’OM is veelzeggend voor dit seizoen. De wedstrijden in de Conference League leverde Feyenoord een gemiddelde van 2,34 goals op. Ook tegen AS Roma zullen de Rotterdammers de druk er flink op zetten. Voor de goals hoopt iedere Feyenoord-fan op een sterke avond van Cyriel Dessers. De Belg is met tien treffers in het hoofdtoernooi de voorlopige topscorer van de Conference League. AS Roma-speler Tammy Abraham heeft er negen achter zijn naam staan. Terwijl woensdag de strijd om de beker bezig is, leveren Dessers en Abraham dus ook een ander gevecht: die om de titel van eerste Conference League topscorer ooit.

Waar Dessers cruciaal is voor de aanval, speelt stille kracht Fredrik Aursnes op het middenveld een belangrijke rol. De hardwerkende Noor is een sleutelspeler als het gaat om het spel snel vooruit plaatsen. Hierdoor is Feyenoord in defensief opzicht meteen een stuk minder kwetsbaar wanneer Aursnes op het veld staat. Maar Dessers en Aursnes zijn niet de enigen die Feyenoord naar de overwinning kunnen helpen. Al is AS Roma echt een waardige tegenstander.

AS Roma wil in Tirana revanche voor een matig competitieseizoen

De selectie van José Mourinho beleefde een zeer matig competitieseizoen. Na de nodige verliezen en gelijkspellen wist AS Roma afgelopen vrijdag dan toch zijn laatste Serie A-wedstrijd te winnen. Hierdoor sluit de club seizoen 2021/22 af op een zesde plaats in de Italiaanse competitie.

Waar het competitieseizoen matig was, is er op het Europese toneel meer succes. AS Roma was in de afgelopen maanden te sterk voor onder meer Vitesse en Bodø/Glimt. De halve finale tegen Leicester City was zwaarbevochten, maar ook daar trokken de Romeinen uiteindelijk aan het langste eind. Voor Feyenoord is het zaak om extra scherp te zijn tijdens dode spelmomenten. Het is José Mourinho nog niet gelukt om van AS Roma een ware aanvalsmachine te maken, en toch lukt het de ploeg opvallend vaak om via corners en vrije trappen toe te slaan. Gaat zo’n goedgeplaatste vrije trap AS Roma misschien naar de titel brengen?

AS Roma is de favoriet bij de bookmakers

De Conference League finale AS Rome – Feyenoord staat voor woensdag 25 mei (aftrap 21.00 uur) gepland. Het moet allemaal gebeuren in het Air Albania stadion in Tirana. Bij de bookmakers is AS Roma favoriet voor de winst, maar de odds laten veel ruimte voor twijfel. Zo zet Bet365 de odds voor een 1×2 weddenschap op 2.30 (AS Roma), 3.40 (gelijkspel) en 3.10 (Feyenoord). Scoort Cyriel Dessers? In dat geval kun je bij deze bookmaker ook 3.10 keer je inzet terugkrijgen. Een specifiek eerste of laatste doelpunt is zelfs 7.50 keer de inzet waard. Je hebt dus genoeg opties als je Feyenoord wilt steunen wanneer je gaat gokken op voetbal.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.