Felix Brych fluit Nederland – Oekraïne

11 juni 2021

Iedereen hoopt stiekem om tijdens dit EK een echte Nederland – Duitsland te zien. Of dat duel er gaat komen, is nog de vraag. Maar zeker is wel dat we zondag tegen Oekraïne een klein beetje Duitse invloed op het veld gaan krijgen. De 45-jarige Felix Brych is voor deze wedstrijd namelijk aangesteld als scheidsrechter, zo maakte de UEFA deze vrijdag bekend. De ervaren Brych krijgt hierbij hulp van assistent-scheidsrechters en landgenoten Mark Borsch en Stefan Lupp. Ook de VAR is in het openingsduel van Oranje in Duitse handen. Nu maar hopen dat die Duitse invloed ons tijdens Nederland – Oekraïne een beetje geluk gaat brengen.

18 scheidsrechters begeleiden de 51 EK-duels

Met een totaal van 51 wedstrijden is het EK voetbal een behoorlijk grote operatie. Om alles op de voetbalvelden in goede banen te leiden, heeft de UEFA 18 scheidsrechters geselecteerd. Vanuit Nederland worden ervaren rot Björn Kuipers en EK-debutant Danny Makkelie afgevaardigd. Kuipers neemt zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra mee. Makkelie komt samen met Hessel Steegstra en Jan de Vries naar het EK. Kevin Blom en Pol van Boekel mogen voor Nederland aansluiten als videoarbiters.

Net als Nederland vaardigt Duitsland dit EK twee scheidsrechters en hun assistenten af. Eén van die twee arbiters is Felix Brych. De Duitser is zeker geen onbekende in de voetbalwereld, en ook het Nederlands elftal maakte eerder al kennis met hem. Al die ervaring gaat er hopelijk toe leiden dat Nederland – Oekraïne op een zo eerlijk mogelijke manier verloopt. Maar dat gaat wel goedkomen. Brych wordt niet voor niets gezien als een van de beste scheidsrechters van dit EK.

Aan ervaring geen gebrek bij de scheids van Nederland – Oekraïne

De UEFA heeft absoluut goed nagedacht over welke scheidsrechters er op het EK voetbal mogen verschijnen. Met Felix Brych heeft de voetbalbond een arbiter in zijn gelederen die meer dan genoeg ervaring heeft. Zo leidde hij in 2014 al eens de Europa League-finale tussen Sevilla en Benfica. Drie jaar later was daar een nieuwe beloning in de vorm van de Champions League-finale. Onder leiding van Brych speelden Juventus en Real Madrid hun finale in het Millennium Stadium te Cardiff. Ook toen al waren Mark Borsch en Stefan Lupp als assistenten van de partij. Tijdens die CL-finale tussen Juventus en Real moesten de scheidsrechter en zijn assistenten overigens behoorlijk aan de bak. In totaal werden er negen gele kaarten en één rode kaart uitgedeeld. Oranje moet dus niet te veel gekke dingen doen tijdens dat EK-duel met Oekraïne.

Een Europees kampioenschap is natuurlijk iets anders dan een finale van de Europa League of Champions League. Maar ook voor dit soort kampioenschappen is Felix Brych verre van een nieuwe naam. De Duitser was al van de partij tijdens het WK van 2014, het EK van 2016 en het WK van 2018. En dat terwijl het Nederlands elftal in 2016 en 2018 juist schitterde door afwezigheid. Ook bij het WK van 2014 heeft Oranje geen wedstrijd gespeeld onder Brych. Maar dat wil niet zeggen dat de scheidsrechter een onbekende is voor Nederland. In september vorig jaar trof de ploeg van Frank de Boer de Duitser nog tijdens het Nations League-duel met Italië. Die wedstrijd werd met 0-1 verloren, maar toch zijn de statistieken onder Brych niet slecht. Van de in totaal vijf duels onder zijn leiding (waarvan de meeste vriendschappelijk) won Nederland er drie. Laat dat een mooi uitgangspunt zijn voor het eerste EK-groepsduel van deze zondag.

Niet alle tegenvallers liggen aan de scheidsrechter

Het is zo makkelijk om de scheidsrechter de schuld te geven als het tijdens de wedstrijd allemaal tegenzit. En die VAR? Zelfs daar vallen soms beslissingen waar niet iedereen het mee eens is. Maar één ding is zeker: met de ervaren Felix Brych als scheidsrechter moet het Nederlands elftal erop vertrouwen dat het spel eerlijk verloopt. Assistent-scheidsrechters Mark Borsch en Stefan Lupp, vierde official Bartosz Frankowski (de enige niet-Duitser in de arbitersgroep) en videoreferee Marco Fritz brengen ook veel ervaring mee. Als het zondag tegen Oekraïne misloopt, dan heeft Oranje dat hoogstwaarschijnlijk aan zichzelf te danken.

Wedden op Nederland – Oekraïne

Kun jij niet wachten tot Nederland eindelijk aan het EK mag beginnen? Zondag om 21.00 is het zover! Tijdens die wedstrijd tegen Oekraïne hou je Felix Brych en zijn assistenten ongetwijfeld scherp in de gaten. Toch moeten we eerlijk zijn… ook wij hebben onze blik vooral op de Oranje-spelers gericht. Nu het EK van start gaan is daarom het moment aangebroken om te wedden op het Nederlands elftal.

Bij de wedstrijd tegen Oekraïne is Oranje favoriet, maar de spelers moeten de ploeg van Andrei Shevchenko zeker niet onderschatten. Frank de Boer voorspelde vorige maand al een 3-1 zege op Oekraïne. Wij verwachten dat de marge iets kleiner gaat zijn. Zelfs met een 1-0 overwinning mag Nederland tevreden zijn, zolang het spel maar beter is dan tijdens de oefeninterlands met Schotland en Oekraïne.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.