Eerste Divisie: de strijd om de 2e periodetitel begint

4 oktober 2021

ADO Den Haag is de eerste periodekampioen van 2021/22. De 6-2 overwinning op MVV was vrijdag genoeg om de Hagenezen naar de top van de Keuken Kampioen Divisie te brengen. Tenminste, als het om de periodetitel gaat. Want wie de stand na de eerste negen wedstrijden bekijkt, vind ADO pas terug op een achtste stek. Deze unieke situatie is ontstaan dankzij de 6 punten aftrek wegens het overtreden van de financiële regels van de voetbalbond. Het is even balen voor de echte koploper, FC Volendam. De ploeg van Wim Jonk sluit de eerste periode af met een mooie koppositie, maar de bijbehorende prijs kunnen ze niet incasseren. Alle zinnen zijn nu gezet op die titel in de tweede periode van de Eerste Divisie.

ADO Den Haag is de officiële kampioen van de eerste periode

In de Keuken Kampioen Divisie is de strijd om nacompetitie al losgebarsten. Op vier gezette periodes in het seizoen zijn er tickets voor de play-offs te verdienen. En dat is natuurlijk het ultieme doel voor de clubs die actief zijn in de Eerste Divisie.

Het in Europa unieke systeem van de periodekampioen zorgt elk seizoen weer voor spannende momenten. Het loont zich om een paar speelrondes achter elkaar in topvorm te verkeren, want na negen (periode 1 en 3) of tien (periode 2 en 4) gespeelde wedstrijden wordt de tussenbalans opgemaakt. ADO Den Haag is dit competitieseizoen de eerste die profiteert. De club heeft volgens de regels van de KNVB de meeste punten bij elkaar gesprokkeld in de afgelopen periode. Dat plekje in de play-offs is dus binnen, ook al is de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie ver weg.

Het ene klassement is het andere niet

Het bericht dat ADO Den Haag periodekampioen is, heeft ongetwijfeld voor de nodige opgetrokken wenkbrauwen gezorgd. De stand in de Eerste Divisie laat namelijk een heel ander beeld zien. ADO staat ‘slechts’ op 13 punten, waar FC Volendam al 18 punten achter de naam heeft staan. Toch hebben de Hagenezen volgens de officiële regels recht op die eerste periodetitel. De 6 punten die de KNVB in mindering heeft gebracht doordat ADO de financiën maar niet op orde krijgt, gelden alleen voor de algehele stand. In de officiële stand over de eerste periode tellen die 6 punten gewoon mee.

In plaats van 13 punten heeft ADO er 19 in het periodeklassement. Dat is genoeg om die plek in de nacompetitie te verzilveren. ADO-trainer Ruud Brood verscheen dit weekend meteen enthousiast voor de camera’s. “We hebben geen doelstelling, maar als je dan toch al de play-offs haalt… Hopelijk kunnen we eind oktober gewoon door, want in feite sta je nu bovenaan. We moeten er maar gewoon schijt aan hebben en zoveel mogelijk punten halen. We pakken nu een prijs en dat is niet niks.”

Volendam en Excelsior zetten hun zinnen op de tweede periodetitel

Het levert een wat vreemde situatie op. FC Volendam staat na de afsluitende speelronde van de eerste periode bovenaan, maar dat plekje in de play-offs is nog niet binnen. Met ingang van komend weekend is het weer een kwestie van ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’. De tweede periode gaat dan van start en de teller gaat hiermee op nul. Tenminste, als het gaat om de periodetitel. Want natuurlijk blijft de algemene stand gewoon staan.

In Volendam zijn ze alvast nuchter over de periodetitel die ze uit hun handen zagen glippen. “Als we de periode niet pakken, moeten we zorgen dat we de punten blijven pakken”, aldus Volendam-uitblinker Robert Mühren. Maar FC Volendam is niet de enige club die enigszins baalt van de periodetitel van ADO Den Haag. Excelsior was ook dicht bij een ticket voor de play-offs. Voorafgaand aan de negende speelronde stonden de Rotterdammers nog aan de kop van de competitie. Ook in het periodeklassement waren de vooruitzichten goed. Excelsior stond in puntenaantal gelijk met ADO Den Haag, maar mét een beter doelsaldo. Het 4-1 verlies bij NAC van afgelopen vrijdag gooide alles om. In de komende tien wedstrijden gaan FC Volendam en Excelsior ongetwijfeld weer serieus meestrijden om die periodetitel. Lukt het dit keer wel of gaat de concurrentie er met die tweede nacompetitieplek vandoor?

Dit zijn de grootste kanshebbers op de tweede periodetitel

Zaterdag gaat de tweede periode in de Keuken Kampioen Divisie van start. Met een nog volledig blanco periodeklassement voor zich, speelt Excelsior dat weekend een uitwedstrijd bij Emmen. FC Volendam mag zich daarentegen verheugen op een weekend zonder competitievoetbal. Voor hen gaat de Eerste Divisie pas op vrijdag 15 oktober weer verder. Telstar is dan de tegenstander.

Nu de eerste periode is afgerond, wordt het voor jou interessant je pijlen te richten op de volgende periodekampioen. FC Volendam en Excelsior zijn absoluut clubs om in de gaten te houden. Maar ook FC Emmen is de laatste weken lekker op dreef. Als de equipe van Dick Lukkien op dezelfde manier doorgaat, kunnen er zomaar een paar lucratieve speelrondes aankomen. Al zullen De Graafschap en Roda JC ook hopen dat die tweede periode hen meer geluk brengt.

Tot 10 december kun je wedden op de periodekampioen

De weg naar de tweede periodetitel is nog lang. Pas op 10 december is de volgende reeks met competitieduels afgerond en weten we wie de tweede periodekampioen is en daarmee doordringt tot de play-offs. Dat geeft je genoeg tijd om je voor te bereiden als je wilt wedden op de periodekampioen. Nu er eindelijk meerdere legale online bookmakers in ons land actief zijn, ontdek je ook dat er op de verschillende gokplatforms verschillende mogelijkheden zijn. Kijk dus eens rustig rond als je die tweede periode van de Keuken Kampioen Divisie op de voet volgt.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.