De grote finale van het EK voetbal

10 juli 2021

De finale van het EK voetbal belooft een ware thriller te worden. Met Italië tegen Engeland staan er twee echte voetbalgrootheden op het veld. De Engelsen weten het zeker: Football is coming home! Na die gewonnen halve finale op Denemarken heeft deze voetballeus heel wat Engelse fans een schorre keel bezorgd. Het kan ze weinig schelen, want het geloof in een Europese titel is gewoon erg groot. Maar de Italianen verheugen zich al net zo hard op die EK-finale. Bij de start van het toernooi was La Squadra Azzurra verre van favoriet. Bijna niemand had verwacht dat Italië het zou schoppen tot de finale van het EK voetbal. Het team van Roberto Mancini is echter gegroeid in het toernooi en staat nu terecht in de eindstrijd. De ontmoeting tussen Italië en Engeland gaat een spannende worden. Engeland is licht favoriet, al is het de vraag of er in de reguliere speeltijd een beslissing gaat vallen. Want zo dicht zitten de twee finalisten bij elkaar.

Engeland wil alle trauma’s uit het verleden vergeten

Italië en Engeland horen al decennialang bij de top van het Europese voetbal. Hierdoor verwacht je bijna dat in beide landen een goedgevulde prijzenkast staat. Toch valt dat wat tegen. Vooral voor Engeland is het resultaat zeer karig. The Three Lions werden in 1966 wereldkampioen en sindsdien is het wachten op een volgende prestigieuze titel. Het EK voetbal heeft hen nooit verder gebracht dan een derde plaats en het trauma zit dan ook diep bij de Engelsen. Steeds weer gaan de gedachten terug naar de verloren penaltyreeks tijdens Euro96, die pijnlijke nederlaag tegen Kroatië tijdens de halve finale van het WK 2018 en al die andere grote teleurstellingen. Zelfs grote voetbalsterren als David Beckham, Wayne Rooney, Steven Gerrard en Ashley Cole konden de Engelsen geen hoofdprijs bezorgen.

Dat het bondscoach Gareth Southgate is gelukt om Engeland voor het eerst in de geschiedenis naar de finale van het EK voetbal te leiden, zegt wel wat. Toegegeven, het spel van de Engelse ploeg is niet altijd fraai om naar te kijken. Die beroerde 0-0 tegen Schotland zit vast nog vers in je geheugen. Mooi of niet, het voetbal van Southgate en zijn mannen blijkt effectief. De Engelse media spreken zelfs al van een spannend nieuw tijdperk. In dit tijdperk is de hoofdrol weggelegd voor een jonge, talentvolle ploeg die niet de zware last hoeft te dragen van de hoge verwachtingen uit het verleden. Combineer dat met de ervaring van topscorers Harry Kane en Raheem Sterling en je weet dat het effectief spelende Engeland een goede kans heeft om die Europese titel te winnen.

Italië: van underdog naar serieuze titelkandidaat

Bij de start van het EK voetbal waren er drie duidelijke favorieten: België, Engeland en Frankrijk. Een Europese titel voor Italië leek op dat moment ver weg. Gaandeweg het toernooi is dat helemaal veranderd. De Italianen werden met 9 punten de overtuigende winnaar van groep A. Al was dit met Zwitserland, Wales en Turkije als groepsgenoten misschien geen verrassende uitslag. Maar de mooie 2-1 zege op België én die overwinning met een strafschoppenreeks op Spanje, hebben Italië weer helemaal op de kaart gezet. Een ploeg die kan winnen van België en Spanje, heeft het echt in zich om de finale van het EK voetbal te winnen.

Italië is typisch zo’n ploeg waarvan de defensie solide genoeg is om de Engelse aanvalspogingen te weerstaan. Daarnaast heeft het elftal van Mancini genoeg sterke spelers in de aanval om door de achterhoede van The Three Lions heen te breken. Alleen… het Engeland van Southgate bezit precies diezelfde kwaliteiten. Verwacht dus een EK-finale die spannend gaat worden! Bij de Italianen gaat Leonardo Spinazzola natuurlijk gemist worden, maar Emerson Palmieri liet in de wedstrijd tegen Spanje al zien dat hij een perfecte vervanger is. De Azzurri hebben na een sterke reeks wedstrijd volop zelfvertrouwen gekregen, maar de Engelsen doen op dat vlak echt niet voor de Italianen onder. De uitslag van deze finale van het EK voetbal is daarom lastig te voorspellen. Het zou ons niet verbazen als er verlenging en misschien zelfs penalty’s nodig zijn om het zestiende Europese kampioenschap te beslissen.

Voorspel de uitslag van de finale van het EK voetbal

Engeland heeft een geschiedenis van gemiste strafschoppen en onnodige uitschakelingen. Wie herinnert zich niet het 2-1 verlies van IJsland tijdens het EK van 2016? Maar anno 2021 lijkt alles anders. Ondanks het weinig spectaculaire spel hebben Gareth Southgate en zijn mannen het voor het eerst tot de finale van het EK voetbal geschopt. Oké, er was in de halve finale misschien wat hulp van Danny Makkelie voor nodig, maar Engeland staat terecht in die eindstrijd. Net als Italië trouwens.

Zowel de Engels als de Italianen hebben een zware halve finale achter de rug. Toch verwachten we niet dat dit nog invloed gaat hebben op de wedstrijd van zondag. Beide ploegen hebben genoeg dagen had om te herstellen en bovendien wordt de vermoeidheid overstegen door de wil om het toernooi te winnen. Italië en Engeland zijn allebei hard toe aan een Europese titel. De grote vraag is wie van de twee uiteindelijk die felbegeerde zege gaat pakken.

Bij de bookmakers is Engeland nipt favoriet. Toto heeft voor een Italiaanse zege een quotering over van 3.10, terwijl een Engelse overwinning 2.65 keer de inzet waard is. Tenminste, als het gaat om de reguliere speeltijd. Die quotering van 3.00 voor een gelijkspel geeft wel aan dat er zomaar een verlenging kan komen. Met twee ploegen die sterk aan elkaar gewaagd zijn staat ons sowieso een mooie finale te wachten. De leiding van de finale die zondag om 21.00 uur op Wembley van start gaat, is in handen van Björn Kuipers. Hopelijk fluit hij een goede wedstrijd zodat de Europese titel naar de terechte winnaar gaat.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.