De definitieve EK-selectie van Oranje is bekend

26 mei 2021

Langzaam maar zeker begint de Oranjekoorts te stijgen. Met nog 2,5 week te gaan, lijkt Nederland eindelijk warm te lopen voor het Europees kampioenschap dat voor ons ligt. Frank de Boer en consorten zijn al hard bezig met de voorbereidingen. Eén van de belangrijkste voorbereidingen is het samenstellen van een sterke selectie. Eerder deze maand maakte De Boer alvast de 34 namen van de voorlopige EK-selectie van Oranje bekend. Maar deze week is het tijd om knopen door te hakken. Nadat woensdag vroeg in de middag de namen van afvallers Steven Bergwijn en Anwar El Ghazi al naar buiten kwamen, was het vanaf 14.00 uur de beurt aan de KNVB en Frank de Boer. Na de eerste trainingen in Zeist is het voor de bondscoach wel duidelijk welke 26 spelers Nederland moeten vertegenwoordigen op het EK van 2021.

In een jaar tijd is er veel veranderd voor Oranje

Toen iedereen nog dacht dat het Europees kampioenschap in de zomer van 2020 zou plaatsvinden, was Nederland hoopvol. Ronald Koeman had Oranje na een periode van gemiste EK’s en WK’s eindelijk weer op de rit gekregen. En met een evenwichtige Virgil van Dijk als aanvoerder op het veld moest Nederland het debacle van de afgelopen jaren vergeten. Dat er in een jaar tijd veel kan veranderen, is wel duidelijk. Koeman vertrok in augustus naar Barcelona en liet het Nederlands elftal achter in de handen van Frank de Boer. Waar Ronald Koeman nog zelfs zijn keuze maakte, is het ontbreken van Virgil van Dijk puur een kwestie van pech hebben. De zware knieblessure die de Oranje-captain in oktober opliep, laat geen ruimte voor twijfel over. Twee weken geleden werd het nieuws waar iedereen al bang voor was, definitief bevestigd. Er komt geen EK voor de herstellende verdediger.

We zullen nooit weten wat er was gebeurd als we een Nederlands elftal met Koeman als bondscoach en Van Dijk als aanvoerder op het EK hadden gezien. De 2021-editie van het toernooi gaat ongetwijfeld heel anders verlopen dan wanneer het EK vorige zomer was gehouden, maar dat hoeft niet per se negatief te zijn. Frank de Boer heeft hard gewerkt om een zo goed mogelijk Nederlands elftal neer te zetten, en met de bekendmaking van de definitieve selectie kan de strijd om Europees eremetaal beginnen.

Dit zijn de afvallers én de 26 Oranje-spelers voor het EK

Na de bekendmaking van de voorlopige EK-selectie van Oranje, wist iedereen dat de trainersstaf nog een keer keuzes moest maken. Op het EK van 2021 is per land plek voor 26 spelers. Ondanks dat de UEFA het spelersaantal wegens de coronapandemie al van 23 naar 26 had verhoogd, bevatte de 34-koppige voorselectie dus te veel namen. Acht namen te veel, om precies te zijn.

Middels een ware mediashow maakte de KNVB woensdag vanaf 14.00 uur bekend wie er zo vlak voor de streep moesten afvallen. Met vier keepers op de voorlopige lijst kon het niet anders dan dat een van hen thuis moest blijven. Jasper Cillessen, Tim Krul en Maarten Stekelenburg krijgen nu het vertrouwen van De Boer. AZ-keeper Marco Bizot moet zich daarentegen neerleggen bij een EK-loze zomer. Van de dertien verdedigers op de lijst blijven er ook vier thuis. We gaan geen Kenny Tete, Hans Hateboer, Rick Karsdorp en Jeremiah St. Juste terugzien. Hateboer moest trouwens afhaken met een kleine blessure, dus hiermee heeft hij de keuze voor de bondscoach wellicht wat vergemakkelijkt.

In de defensie vertrouwt Frank de Boer nu op Patrick van Aanholt, Nathan Aké, Daley Blind, Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, Jurriën Timber, Joël Veltman, Stefan de Vrij en Owen Wijndal. Op het middenveld moet Oranje het doen met Donny van de Beek, Ryan Gravenberch, Frenkie de Jong, Davy Klaassen, Teun Koopmeiners, Marten de Roon, Georginio Wijnaldum. Ten opzichte van de voorlopige EK-selectie van Oranje heeft alleen Tonny Vilhena het veld moeten ruimen. In de aanval waren bij de officiële bekendmaking weinig verrassingen overgebleven. Eerder op de dag waren de namen van afvallers Steven Bergwijn en Anwar El Ghazi al gevallen, en daarmee blijven Steven Berghuis, Cody Gakpo, Luuk de Jong, Donyell Malen, Memphis Depay, Quincy Promes en Wout Weghorst over om Oranje naar een doelpuntrijk EK te leiden.

Dit staat de EK-selectie van Oranje te wachten

Met de bekendmaking van de 26 definitieve namen is het Nederlands elftal weer een stap dichter bij het EK. Nu kan het echte werk gaan beginnen! Maar voordat Oranje zijn groepswedstrijden speelt, staat er eerst nog een trainingskamp op het programma. Op vrijdag 28 mei verzamelen de spelers in Zeist, waar ze een avondtraining wacht. Daarna is het tijd om in het vliegtuig richting Faro te stappen.

Tijdens de week in de Algarve treft Oranje het elftal van Schotland voor een oefenwedstrijd. Op woensdag 2 juni zien we eindelijk hoe het Nederlands elftal er vlak voor het EK voor staat. Terug in Nederland speelt de ploeg nog een tweede oefenduel. Op zondag 6 juni is Georgië de laatste tegenstander voordat het Europees kampioenschap echt van start gaat. Tegen die tijd kun je bij bookmaker TOTO alvast een paar weddenschappen afsluiten zodat je helemaal in het toernooi komt. Vanaf zondag 13 juni begint het serieuze werk. Wed op de wedstrijd tegen Oekraïne (13 juni om 21.00 uur), Oostenrijk (17 juni om 21.00 uur) en Noord-Macedonië (21 juni om 18.00 uur). Met een paar goede voorspellingen kan jouw EK voetbal niet meer stuk!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.