De beslissing valt voor het Nederlands elftal

11 november 2021

Met 19 punten tegen 17 punten ziet het er goed uit voor Oranje. Maar Louis van Gaal kan echt niet rustig achteroverleunen. Noorwegen hijgt het Nederlands elftal in de nek, en één onoplettend moment kan de boel zomaar doen kenteren. Het is dus zaak om de koppen er goed bij te houden nu de week van de waarheid is aangebroken. Dinsdagavond 16 november weten we of Oranje zich rechtstreeks plaatst voor het WK in Qatar óf dat er play-offs aan te pas moeten komen. De laatste twee kwalificatieduels zijn extreem belangrijk. Want na het gemiste WK van 2018 en de teleurstellende prestatie tijdens het EK van dit jaar, zijn we wel weer toe aan een spannend en hopelijk succesvol toernooi.

Louis van Gaal breng WK-plaatsing wel heel dichtbij

Het was een hobbelige weg sinds dat eerste WK-kwalificatieduel van 24 maart 2021. Met Frank de Boer aan het roer werd er toen nog met 4-2 van Turkije verloren, maar die tijd ligt ver achter ons. Ondertussen is er een EK gespeeld, hebben we een bondscoach verloren en is Louis van Gaal weer als vanouds terug achter de persconferentietafel. Het complete journaille zit op het puntje van zijn stoel als de Amsterdamse oefenmeester aanschuift om over de aankomende wedstrijden te praten. Van Gaal zorgt voor sensatie, en niet alleen tijdens de persconferenties en andere media-momenten. Ook langs het voetbalveld maakt hij de verwachtingen waar.

Sinds Louis van Gaal het stokje overnam van Frank de Boer, werd er nog niet één keer verloren. Met 6-1 op het scorebord kwam er zelfs een daverende revanche op Turkije. Alleen tegen Noorwegen liet het Oranje van Van Gaal punten liggen. Het 1-1 gelijkspel van toen zal komende dinsdag hoogstwaarschijnlijk genoeg zijn om dat rechtstreekse WK-ticket te pakken. Toch gaat de bondscoach echt niet tevreden zijn als het Nederlands elftal in eigen huis punten verspeelt. Van Gaal wil het gat met de rest zo groot mogelijk maken, dus de wens is groot om van die 19 punten 26 punten te maken. Het begint allemaal zaterdag om 20.45 uur, als Oranje op bezoek is bij Montenegro. Dinsdag om 20.45 uur volgt dan het grote slotstuk. Over een paar dagen móet dat ticket voor het WK 2022 binnen zijn.

Het Nederlands elftal moet scherp blijven tegen Montenegro

Deze beslissende fase van de WK-kwalificatiereeks begint voor Nederland met een redelijk makkelijk uitwedstrijd. Met nadruk op ‘redelijk’, want Montenegro hield Turkije op 2-2 en Noorwegen had afgelopen oktober nog grote moeite om hun voorsprong vast te houden. De Noren speelden weliswaar zonder Erling Haaland, maar het laat wel zien dat Nederland scherp moet blijven. Over scherp gesproken… er zijn een aantal spelers die zaterdag moeten oppassen. Dinsdag volgt een belangrijke ontmoeting met Oranje’s grootste concurrent Noorwegen, en Van Gaal wil graag over een zo compleet mogelijke selectie beschikken. Maar mocht Virgil van Dijk, Davy Klaassen, Ryan Gravenberch, Steven Bergwijn en/of Donyell Malen in de wedstrijd tegen Montenegro een kaart pakken, dan volgt een schorsing tegen Noorwegen. Toch heeft de bondscoach al laten weten hier geen rekening mee te houden. “Ik vind dat je elke wedstrijd hetzelfde moet voorbereiden. En dat de eerstkomende wedstrijd altijd de belangrijkste is”, aldus Louis van Gaal. Van Dijk of Klaassen buiten de basis houden, lijkt dus geen optie voor zaterdag.

Het Nederlands elftal kampt momenteel wel met een kleine ziekenboeg. Georginio Wijnaldum moest de training van woensdag overslaan wegens ziekte, en het is nog onbekend of hij zaterdag kan meespelen. Steven Berghuis en Cody Gakpo zijn geblesseerd, maar Arnaut Danjuma is fit genoeg om zich bij de selectie te voegen. Dat is goed nieuws voor de bezetting op de linkerflank. Van Gaal moet wel wat schuiven doordat rechtsbuiten Berghuis ontbreekt. Waarschijnlijk komt Malen op die plek te staan, met Bergwijn als een eventueel alternatief. Noa Lang wordt voor de vrijgekomen rechtsbuitenpositie vooralsnog gepasseerd. Ook Jasper Cillessen moet genoegen nemen met een plek op de bank. Zijn terugkeer bij Oranje is een feit, al blijven Justin Bijlow en Mark Flekken de nummers één en twee.

De opdracht voor zaterdag is tweeledig: drie punten pakken en geen schorsingen oplopen. Dat eerste moet eenvoudig lukken. Bij bookmaker TOTO staan de odds voor een 1×2 weddenschap op 11.25 (winst voor Montenegro), 5.80 (gelijkspel) en 1.27 (winst voor Nederland). Hier kunnen wij ons alleen maar bij aansluiten. We verwachten minimaal een 2-0 overwinning op het scorebord te zien.

Dinsdag tegen Noorwegen valt de definitieve beslissing

In groep G gaat de strijd om de eerste plek tussen Nederland en Noorwegen. Een mooiere afsluiter van de WK kwalificaties hadden we ons dus niet kunnen wensen. Want met 17 punten na acht wedstrijd zitten de Noren het Oranje van Van Gaal op de hielen.

Noorwegen speelt een cruciale rol in eventuele rechtstreeks plaatsing van het Nederlands elftal. Als de ploeg van Stale Solbakken zaterdag punten laat liggen tegen Letland, dan is Oranje zaterdag al zeker van dat WK-ticket. Tenminste, áls ze in Montenegro weten te winnen. Speelt Nederland gelijk? In dat geval moet Noorwegen puntloos terugkomen uit die wedstrijd met Letland. Alle andere scenario’s zorgen ervoor dat de beslissing pas valt in het allerlaatste kwalificatieduel, dat van Nederland tegen Noorwegen. Voordat de laatste WK kwalificatiereeks is begonnen, ziet het er bij de bookmakers alvast goed uit. BetCity zet voor het duel Nederland – Noorwegen in op de volgende odds: 1.33 (winst voor Nederland), 5.30 (gelijkspel), 10.00 (winst voor Noorwegen). De grote vraag is of zaterdag aanleiding geeft om dat grote gat te verkleinen.

Wanneer Nederland doet wat het moet doen, is dinsdag dat ticket voor het WK van 2022 binnen. Maar wat als Louis van Gaal zijn ploeg niet naar de eerste plek loodst? De play-offs bieden dan enige hoop. Al hoeven we daar gelukkig nog niet over na te denken…

toggle off
Gokreclame uitschakelen.